(upravil Jarous 10. 11. 2010 20:24)

Re: Pořádný flaškostroj

Ale no tak chlapi, má z toho radost a to je to hlavní, navíc když přemejšlí o tom, že to dá pod klec, tak šulín nebude smile

Re: Pořádný flaškostroj

Ale zajisté, že z toho má radost, ale ještě větší by měl, kdyby to odbastlil pořádně... tedy já bych alespoň měl...

Re: Pořádný flaškostroj

Namnožily dotazy na schéma zapojení zesilovače s RD200B:
- schéma zatím nemám v publikovatelné podobě
- je to součástková modifikace obvodu z příspěvku #29 tohoto vlákna
Pokud byste měli zájem jej slyšet bude to možno po dohodě během několika dní

Na předchozí kecy mám následující odpověď: Na kapotáži se pracuje, je stím snad větší práce než se samotným vývojem.
Kdo jste už něco oblékali asi víte o čem to je...

Re: Pořádný flaškostroj

A měření, budou někdy nějaká, nebo jenom dojmologie ?

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Presiel som cely thread, no mam z toho rozne pocity big_smile Sam sice pracujem momentalne na navrhu zosilovaca so 6s33s SE, vykon cca 15W, ale do vacsich lamp v A, to uz by som urcite nesiel. Je to tak ako pisali vyssie, velka spotreba, vykon mizerny a co skreslenie atd.. Ale inak podporujem kazdeho v takychto veciach smile
Z tych exotickejsich som staval amp s gu32 PP, a rozostavany mam 6s33s PP , cca 80W, zatial len jeden kanal, treba to poriadne poladit atd.
Bobobrod, tesim sa na dalsie Vase konstrukcie wink

Re: Pořádný flaškostroj

Ať si oddechnete z velikých flašek - teď něco menší.
Na jiném vláknu se diskutuje zda použít GU-50 a jak.
Já ji zkusil jednočinně.
Dvojkanál na prvním fotu má výkon 2 x 13 W. Jako driver je použito 6Ž52P v triodě, stejně dobře by se osvědčila i EF184.
http://s4.postimg.cc/fvdq1rvll/2868_p11405273.jpg

Monoblok s paralelním singlem má výkon zhruba dvojnásobný, driver je zde 6F5P.
Nebyly prakticky žádné problémy s oživením
http://s4.postimg.cc/ksramvxkp/2868_p11405283.jpg

(upravil sinclair 16. 5. 2011 16:58)

Re: Pořádný flaškostroj

Bobo, zkus si postavit Futtermana, ať víš, jak chodí pušpul do 100kHz a na obdélníku s hranama jak když střelí. Akorát budeš muset použít místo 12B4A ruské 6N6P vybrané na paralelní chod. Tak jsem ho měl postaveného já, v té době jsem ale ještě neměl digitální foťák, takže fotky neexistují a monobloky už jsou pěkných pár let prodané do Čech jednomu lampovému nadšenci. Připomínám, že jde o tohle - elektronkový pušpul bez výstupáku :
http://sweb.cz/servisdok/futtermanOTL.doc
http://sweb.cz/servisdok/futtermanOTL.pdf

Mně to s deseti páry 6N6P v paralelním módu dávalo téměř 100W do 8R, jen je to trochu háklivé na nastavení nulového ofsetu, který se musí nastavovat až po dokonalém prohřátí koncovek a prakticky při každém zapnutí, což mě trochu sralo. Možná by do toho někdo přibastlil lampové DC servo a byl by z toho dokonalý elektronkový zesilovač. Jako první flašku jsem použil napřed ECF82, která stála za hovno, pak nahrazena nějakou rusaňou, co má ekvivalent v ECF80 a s tou to chodilo perfektně.

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Kdysi jsi kroutil hlavou nad účinnosti mých SE-ček ( #58 ] a sám mě navrhuješ zapojení, kde se většina příkonu protopí ve žhavení.
A navíc sám nabízíš zapojení s problémovým ofset. Jinak Futtermana znám...
O poznání lépe už uchopil OTL Ciuffoli, když použil 6S33S.
Prostě flašky byly jsou a budou už z principu žravější.

Re: Pořádný flaškostroj

Problém je, že většina OTL má výstup přes kýbl, kdežto tohle má ss výstup a daleko lepší DF než cokoli jiného. Že jsou flašky žravější, to mi nemusíš připomínat, žhavení a klidové proudy dělají svoje.

Web

(upravil kazzatel 16. 5. 2011 22:55)

Re: Pořádný flaškostroj

Trošku žravější...to jo a setsakra...kdysi jsem opravoval Suchýmu ( Clearaudio ) nějaký OTL...parametry jakžtakž...ale účinnost nádhernejch ( !!! ) 8%...tohle kdo provozuje, nebo po tom už jen touží, je totální magor...:lol:

(upravil sinclair 17. 5. 2011 1:41)

Re: Pořádný flaškostroj

Se slušným ABčkem se lze dostat na nějakých 40%, ovšem ty jednočinný Ačka, to je zoufalost, s jakkoli úspornou a výkonnou lampou se přes 10% nedostaneš, kdyby ses posral. Navíc nějakých 13W /bůhví při jakém zkreslení, když to většinou nemá nfb a to ani lokální/ je pro trochu dynamický poslech trochu málo, já za naprosté minimum u lamp považuju 50W, což je akorát tak ten MUSIC 70, který se dá doladit tak, že je velmi příjemně poslouchatelný i doma a to se slušným DF, frekvenčním rozsahem a odstupem. Dobrý kompromis i při méně citlivých bednách je MONO130, které se nechá bez protestů /výměny filtrací, výběr elektronek a nastavení/ dotáhnout až k nějakým -92dB odstupu, kterého žádné Ačko nikdy nedosáhne.         
Zajímavý ty Ačka jsou, ale tak akorát na pokusy. Třináct wattů....s tranzistorákem bys mě s takovým výkonem a daleko lepšími parametry poslal do prdele...
Zkuste požádat Betarona, ať postaví elektronkový hifi stereozesilovač, to budete čumět...

Web

Re: Pořádný flaškostroj

No nevím jak jsi to počítal podle katalogových údajů by např. 6L50 ve třídě A při účinnosti trasformátorů cca 80% mohla mít účinnost okolo 12%, při použití elektronkového usměrňovače cca 10%. Nicméně účinnost reproduktoru je většinou mnohem nižší a neviděl jsem tady nikoho, že by se rozčiloval.

Re: Pořádný flaškostroj

...a většina tranzistorových zesilovačů chodí sice v AB-čku, ale pokud si vyčíslíte ztráty klidovým proudem - hlavně pro konce větších výkonů - tak se někteří budete divit. Desítky wattů jsou zde běžné a nad tím nikdo nehloubá. Je fakt, že účinnost tranzistorů vyjde vyšší...
Kritizujete mnohé mé kroky, ale nikdo nenahodíte zapojení lepší či zajímavější.
Mám pocit že zde je prostor jen pro mistry na "tuning" M70-tek a M130-tek, které mimochodem pamatují minulé století. ( i na "tuning" historických tranzistoráků je zde též řada vláken ).

Re: Pořádný flaškostroj

Když flašky, tak pořádný Flaškostroj
http://www.ne.jp/asahi/evo/amp/el509/phot2.jpg
150 W / 8 ohm a 0,2% zkreslení při maximu (0,004 % při 1 W) snad postačuje každému...

Re: Pořádný flaškostroj

Vidím, že jsem udělal chybu, že jsem si tvoje audio neposlechl. Jaký máš bedny?

Re: Pořádný flaškostroj

sinclair napsal:

Třináct wattů....s tranzistorákem bys mě s takovým výkonem a daleko lepšími parametry poslal do prdele...

No jo, a ty slavné zesilovače AZS2.. se svými 25W taky žádná sláva..

Web

(upravil bobobrod 17. 5. 2011 11:44)

Re: Pořádný flaškostroj

Aleska:
...jen u nás nesnadno použitelné pro napájecí napětí přímo ze sítě AC 100 V...

(upravil sinclair 17. 5. 2011 11:45)

Re: Pořádný flaškostroj

....tak u tranzistorového zesilovače s ROZUMNĚ nastaveným klidovým proudem vychází účinnost okolo 65%. Ale o to tu vůbec neběží. Jde o to, že zesilovače /resp. topná tělesa, kde vedlejším produktem je nějaký zesílený zvuk/ ve třídě A patří dávno historii. Áčkové polovodičové snobárny typu Levinsona apod. vůbec neberu v potaz, protože to si pořídí 0,00001% populace, možná méně. Mně jde o to, že jsou zde uveřejňována zapojení a konstrukce, které nejsou reprodukovatelné běžným amatérem - nebo si snad bobo myslíš, že kdekdo má po sklepech a půdách haldy RD200B, GU81, GU50 a podobných? Vždyť i ty blbé 6N6P, což je vcelku běžná výkonová dvojtrioda, jsou blbě k sehnání, pokud vůbec. Nákupy z Aukra neuvažuju, tam totiž může člověk klidně dostat lampy s 50% emisí, které jsou mu pak mírně řečeno na hovno, Aukro se hemží šejdíři nejrůznějších kalibrů, poctivých obchodníků je tam tak možná 20% a pro ten zbytek jsme jenom kavky, které lze poměrně snadno a na dálku oškubat.
Vždycky jsem tvrdil a nepřestanu s tím, že je třeba dělat z dostupného a perspektivního materiálu a dělat konstrukce tak, aby byly snadno reprodukovatelné. To ty bobo neděláš, ty máš co kus to originál, nikdy nezveřejníš zapojení ani podrobnosti, tak k čemu tvoje práce pak ostatním je? Proč neděláš s KT88, EL34, KT66, 6550, 5881 a hromadou dalších perspektivních typů, které se dají normálně koupit?
Jsi i drobet neférovej - chtěls po mně výstupák nějakého konkrétního čísla se sekundárem tuším 100V, já ti ho pracně sehnal, zaplatil a ty už ses neozval.
Až budu na podzim stavět kytarovou hlavu, tak tu klidně zveřejním navíjecí předpis, resp. výrobní čísla trafáků u Tronicu, ať si to mohou postavit i další. Tvoje počínání akorát smrdí pokusničením a tajnůstkařením - na elektronkové technice se od padesátých let něco změnilo k výrazně lepšímu, že je nutné tajnůstkařit? Převratnou věcí bych tak možná nazval toho Futtermana a další jeho konstrukce, protože umožnily vypustit výstupní železo, ostatně se o tom jako o prakticky jediném možném způsobu, jak připojit nízkoohmový reprák k elektronkovému zesilovači zmiňuje i Lukeš. Sám jsem si to ověřil, ale pro nedostatek času už jsem neměl šanci zapojení vylepšit tak, aby na výstupu byla vždy skutečně nula, pokaždé tam zbyla nějaká ta stovka milivoltů.
OTL s kýblem na výstupu nepovažuju za zesilovač...

EDIT: Vidím, že idiocie postupuje, kdekdo už považuje krám, osazený 6P45S nebo PL509 za zesilovač....
         K těm wattům: každé AZSko, pokud bude technicky v pořádku, áčkový třináctiwattový krám přehraje s jedním prstem v nose...
         Kdybych tu nahodil schéma tranzistoráku s KUčky nebo KUY na konci, to byste mě hnali...a spínací flašky nikomu nevadí...

Web

(upravil reeb 17. 5. 2011 11:51)

Re: Pořádný flaškostroj

Zajímavé, když za peníze tuníš AZS... tak vychvaluješ jak je 25W obrovský výkon, a najednou je 13W málo... Ale aby se někdo Boba zeptal jak má citlivé bedny to ne  cool

Vynášíš tu nějaké soudy, přitom jsi to neviděl, neslyšel, neměřil..inu klasika.

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Zmíněné běžné flašky už mě trocha nudí:
Áčko v pušpullu s výkonem kolem 20 W, osaditelné bez úpravy v podstatě čímkoliv ( EL34, 6P3S, 6L6 i KT88 ):
http://s4.postimg.cc/c5iomm94p/2868_p11309043.jpg

Paralelní singl s výkonem přes 30 W S KT88. Výše zmíněný model s GU-50 byl jeho prototypem:
http://s4.postimg.cc/dn8qbx395/2868_p11302711.jpg

Monoblok AB pušpull s KT88 a výkonem 55 W:
http://s4.postimg.cc/ixdp37ni1/2868_p11302911.jpg