Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 30]

Téma: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

Zdravím. Mám tu na zrestaurování NF zesilovač ve třídě AB, 2x 300W. Je osazený 3 páry KD503 na kanál, přičemž jeden pár těch KD tuším budí ty zbývající dva páry. Chladič jednoho kanálu (i bez přivedeného signálu do zesilovače) zatápí víc, než by mi přišlo že je zdravé. Odhadem se tam dusí takových 100W možná i víc. Takže se myslím oprávněně domnívám, že je špatně nastavený klidový proud (sakra velký). Jaký klidový proud bych měl nastavit, aby tam tekl? 100mA ?
Napájecí napětí zesilovače je +-45V v klidu.
díky,
H

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

Do 200 mA... hlavně otestuj, jestli to jde trimrem uškrtit na nulu. Pokud ne, hledej závadu.

Web

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

Díky,  těch 100mA by tedy mohlo být OK? Můžu potom zkusit překontrolovat přechodové zkreslení na osciloskopu.
Uškrtit na nulu? Já myslím že záleží na tom, jak je ten trimr včleněný do obvodu, tedy od nuly to jít regulovat nemusí. Nebo snad ano?

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

šak ty trimry by měly mít v obou kanálech přibližně stejné nastavení běžce... pokud tomu tak je, tak bych hledal spíš závadu.

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

Do jaké impance to hraje? Pokud do 4 ohmů a není to můstek, tak těch 300W je jen zbožné přání výrobce.

(upravil Jan16 21. 9. 2011 17:17)

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

To by asi měly, jenže v každým kanálu je mám dojem osazený úplně jiný typ trimru. V jednom kanálu je sand tuším takový ten zchnilý trimr co se používal za dob germániových tranzistorů.
I mě, jakožto začínajícímu konstruktérovi v oblasti NF audio je mi jasné, že v tom zesilovači je konstrukčně špatně spousta věcí a přesto to "nějak hraje".

Jedná se konkrétně o tenhle kousek, původně vypadající takhle: http://jan16.czela.net/elektronika/rand … _5440s.jpg
Který jsem momentálně převedl do podoby této: http://jan16.czela.net/elektronika/rand … _6800s.jpg

Kompletně jsem to předrátoval znova a povyměňoval veškeré elektrolyty a některé keramiky na naprosto nevhodných místech jsem měnil za svitky na 160V. (Například v boucherotu byla kulatá destičková keramika. No samozřejmě po pár hodinách hlasitějšího hraní chytla plamenem)

Mám v plánu ještě překontrolovat i zbylé součástky (ostatní kondenzátory, rezistory a především zhnilé zaprášené trimry). Původní filtrace 2x 5mF/50V jsem nahradil moderními kondenzátory 10mF/63V z nějakého průmyslového zdroje, pořád si ale myslím, že 10mF je pro 2x 300W jen takové plivnutí do prázdna. Tvrdilo mi to i samotné měření výstupního výkonu, kdy při zatížení jen jednoho kanálu a vybuzení těsně pod limitaci (sinus 1kHz) docházelo k tak prudkému poklesu napájecího napětí, které se projevilo na výstupním výkonu jen zhruba 200W/4ohm. Není mi moc jasné, jak to původně fungovalo s těmi vyschlými 5mF. Uvažuji že filtraci ještě trochu změním, alespoň na dvojnásobnou kapacitu (a zároveň popřemýšlím o softstartu, už takhle to při zapínání jsou slušné dardy)

Zesilovači chybí také tepelná zpětná vazba regulátoru klidového proudu s chladičem. Jelikož ale k tomu zesilovači nemám žádné konstrukční podklady, asi budu muset si schéma rozkreslit sám. Takhle  natupo se o konkrétních úpravách dá jen spekulovat.  Myslíte, že by bylo vhodné tam tu tepelnou vazbu dodělat?

Edit: Zesilovač má udávaný výstupní výkon 300W pro zátěž 2R. Pro 4R je tam psáno méně. Pozor! Watty zesilovače nehoním, jen bych byl rád, abych měl funkční a spolehlivý zesilovač. Že bude mít třeba jen 2x 200W mi nevadí, pořád je to na moje účely dostatečný výkon.

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

Pokud to má 300W a nemá to tepelnou vazbu tak teda nevím, proč to ještě neshořelo. Jediná možnost je, že těch 100mA teče jen budiči a koncáky pracují ve třídě B.

Web

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

To je taky možné. Říkám že bez schématu tu budou asi jen spekulace. O víkendu (nebo v pátek) to schéma rozkreslím, zas tolik součástek tam není.

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

Napájení asi neklesá vůbec? Na začátku jsi psal, že naprázdno je tam +- 45V a dále píšeš, že při zátěži 4 ohmy a vybuzení k limitaci to dalo 200 W - čož je špičkové napětí 40 V. Když uvážím že poptřebuješ něco na saturaci tranzistorů, tak to potom nekleslo téměř vůbec. Změř napájecí napětí při vybuzení a pak můžeš napsat že to hodně kleslo, ale v tom případě nemůžeš naměřit těch 200W.

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

Zdar!!
Nechci bejt šťoura, ale má to wubec nějaky wětráky?? Pokud mě neklame zrak, tak ty chladiče jsou žebrama podélně s čelem, tudíž vzchuch kolem nich nemůže proudit!! A pokud to tam má fakt +-45V tak ho spolehliwě w zátěži upečeš!!! A wěc druhá, při tomto napájení ty KD503 musí být wybírané, protože katalogowě snese jenom 80V.

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

Jsi šťoura. To že ty si myslíš, že se to neuchladí neznamená, že se to neuchladí. Na plný kotel jsem to netestoval (1kHz sin) příliš dlouhodobě, testovalo se to jen hudebním signálem "na plný kotel", a chlazení naprosto v pořádku. (Skříň má děrované dno a strop)
Vybírané jsou asi tak, že je tam někdo nastrkal. Pokaď já vím, tak tranzistory do zesilovače se dávají takové, aby jejich Uce bylo >= 2Vcc (zde +-45V). Takže jo, máš pravdu, chtělo by to trandy spíš na 100V lépe 120V. S tím souhlasím. Ale zatím to drží.
Ale pokud by byly ty KD503 nějaké opravdu problematické, možná bych vyhrabal i sadu KD3055, KD4348, KDYxx - pokud by to bylo v něčem lepší a pomohlo by to. Ale za tu dobu co ten zesilovač mám tam neodešel jediný polovodič, spíš věci z omáčky okolo (keramiky na místech kde mají být kvalitní folie, případně shnilolyty)
A prohoď si na klávesnici klávesy V a W.

Bobeš1 - správný postřeh. Když se zamyslím, tak máš recht, nemohlo to příliš klesat. Za těmi 200W si docela stojím, ale možná si to za tu dobu pamatuju blbě. Teď o víkendu se k tomu už konečně dostanu, tak to rád přeměřím znova. Zkusím strčit oscilo i na napájecí větev. Pamatuju jen, že signál (1kHz sin) na výstupu se při náloži těsně pod limitaci  chvěl v rytmu 50Hz (klesající napětí na filtraci), ale pravda je, že vůči celé amplitudě ten pokles nebyl asi tolik výrazný. Pro jistotu to změřím znova.

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

No jinak, napsal jsi "funkční a spolehlivý zesilovač"!! Takže pokud widím že ty žebra jsou napříč prouděnému wzduchu (při dírách nahoře a dole), tak potom ta jistota tam být nemůže!! A pokud tam nawíc není hlídání teploty pro případ že teplota chladiče překročí určitou mez a odpojí se wýstup (a to měly i stary TESLY), tak potom o spolehlivosti nemůže bejt ani řeč!! A má to hlídání SS složky na wýstupu??
Jinak  V a W už tak nějak to patří ke mě!!

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

Jedno to hliníkový bago výží dobře přes kilo, a co to bylo v provozu, tak se to chladí docela dobře.
A ne, teplotní pojistka tam není. Ale nebyl by tak velký problkém tam něco primitivního dobastlit.

SS offset výstupu má na starost bank sérioparalelních kýblů na výstupu. Bez kýblů to nejde, protože zesilovač stejnosměrně plave v rozmezí dokonce tak dvou voltů dle nálady, co se pamatuju. Tj potřeboval by buď kouknout na zapojení (počkejte si na schéma!) proč to dělá tak jak dělá a nebo doplnit obvod DC serva.

A už jsem taky zvažoval variantu, že z toho zesilovače bych zachoval pouze skříň, napájecí zdroj, hliníkové bloky s tranzistory a tu elektroniku ke koncákům bych s vaší pomocí (pokud byste byli ochotni mi s tím pomoci, protože sám bych si na tohle asi netroufl) udělal novou, tak jak by měl vypadat zesilovač. (Tj včetně hlídání kliďáku, provozní teploty, SS Offsetu (dát pryč ty výstupní kýbly); doplnění softstartéru by nebylo od věci, i s touhle filtrací 2x 10mF jsou to pěkné šupy). Celkově to dát do pořádku, aby se to s klidným svědomím dalo používat jako PA zesilovač.

O víkendu konečně budu mít čas to rozmontovat a schéma nakreslit, sám jsem zvědavý, jak to je vůbec zapojené.

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

Se vší úctou a pokorou se přiznám, že "wýtwory s w místo v se mně zrowna čtivě nejewí". "Yá si ye yeště yednou syedu, yenže už teď ye mně yasné", že takovéhle prznění češtiny budu vždy považovat za symptomy pisatele.
Vlastně se docela přiznám, že kravina "Jinak  V a W už tak nějak to patří ke mě!!" mě docela nadzvedla. Ale teď už je vše v pořádku. Beru to jako můj nedostatek, a zvyknu si, že si na něco podobného nezvyknu.

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

No to je opravdu velmi přínosný příspěvek k danému tématu!!!!

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

frantacecil: Stejně jako tvé příspěvky big_smile změň chování a piš slušně, nebo letíš smile Mimo to své příspěvky uprav do takové podoby aby se to dalo číst.

Web

(upravil Jan16 25. 11. 2011 21:55)

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

Zdravím!
Po delší době jsem se opět dokopal k oživení toho zesilovače. (Reprobedny už budou za chvíli hotové, tak abyhc je měl aspoň zatím čím živit)

Na klidový proud jsme se onehdy ptal proto, protože šíleně zaváří pravý kanál. No nyní už vím proč. Klidový proud levého kanálu je nastaven poměrně precizně na 100mA. Pravý kanál papá asi 130-160mA (lítá to tak nějak splašeně). No ale to pořád nevysvětlovalo, proč to tolik topí a skoro hoří.  Přišel sjem na to, že když poťák hlasitosti dám na nulu (zkratuju vstup zesilvoače) tak se ten drobeček rozmitá na 2,5MHz s amplitudou zhruba 1Vpp, aspoň dle toho co si myslí můj osciloskop (měřeno to bylo na reprokonektoru).  v momentě kdy se to rozkmitá, tak stoupne odběr na asi 0,5A a jak se to začne ohřívat, tak ten proud leze hezky nahorůůů a za chvíli je z chladiče plotýnka od kamen. (Přičemž levý kanál má pořád chladič jak z mrazáku).

Schéma nakreslené pořád nemám, musel bych ten zesilovač rozmontovat pomalu do posledního šroubku, abych se k plošňáku dostal. (Nevím kdo to tak hloupě mechanicky vymyslel... ale asi to nešlo líp, no co se dá dělat) Všiml jsem si, že levý kanál má ze strany spojů zapájený kamsi kondenzátor 82pF. U pravého kanálu tenhle kondenzátor není osazený.

Kmitáním zesilovače se docela pravděpodobně vysvětlil i fakt, proč mi tam kdysi vzplála plamenem nějaká keramika 100n poblíž výstupu - nejpravděpodobněji v boucherotu.

Takže co s tím: Zksuím do pravého kanálu na stejné místo připájet kond 82pF. Je mi jasný, že je to střílení natupo, ale tenhle zesilovač se snad víc poxxxx nedá.  (Protože i já si PA zesilovač představuju trochu jinak, leč momentálně jinou možnost než tohle nemám)
Další z mnou navrhovaných úprav by byla kontrola, zda se přímo na desce zesilovače sdružují nějaké elyty/keramiky přímo na napájecím vedení - případně rovnou doletovat.

Pánové, jdu si pohrát, pak se ozvu, co všechno shořelo. lol

Edit: Tak 82pF je v obou kanálech, jen v tom pravým je ten kond schovanej jinde. Ale v levým kanálu má k sobě paralelně 330pF. Tj dohromady 412pF levej kanál, pravej má jen 82pF.

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

To je tak příšernej bastl, že je ZÁZRAK, že to vůbec něco dělá a ihned po zapnutí neshoří.. Tam není dobře vůbec NIC:O .Jakékoliv bastlení s tím je ztráta času.

Web

(upravil Jan16 25. 11. 2011 22:12)

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

dando, co sis právě dokázal tím, cos mi napsal?
Kdybys mi radši poradil, jak ten krám předělat na zesilovač...

Jak jsem se v tom teď začal hnípat - vzal sem do pinzety nějaký kondík, a vytrhl z plošňáku - jen jsem ho chtěl něžně narovnat. Po přezkoumání proč vypadl z desky jsem se zhrozil kvality pájených spojů, a přepájel jsem asi třetinu desky, kam jsem ještě došáhl hrotem páječky. Čím víc se v tom reju, tím víc se toho zesilovače bojím.

Jednu z variant, kterou bych bral docela vážně, je celý to předělat. Zachoval bych tu 19" skříň, síťový trafo, koncáky s chladičema. Ale elektronicky to vyřešil jinak. Bohužel na to teď nemám moc času si s tím až takhle hrát. Ale bude to asi nevyhnutelná věc, kterou s tím provedu.

Právě jdu zkusit připájet do pravýho kanálu těch 330pF navíc... tak snad to nebouchne. lol

Re: Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

Tohle opravdu předělat na zesilovač nejde. Celková koncepce, chladiče co nechladí, neb jsou zabedněné v kysně a žebra vodorovně.. spousty drátů ke koncákům (proto to kmitá..), absence tepelné vazby regulace klidového proudu, to hnízdo uprostřed, co má být zdrojem.. Zřejmě slabé trafo (ten pokles napájecího napětí po vybuzení jen jednoho kanálu..) pravděpodobně naprosto nevhodně navržené DPS a navrch, jak píšeš, velmi nekvalitní materiál a mizerné pájení.
Nezlob se na mě, ale JEDINÁ schůdná cesta je to celý rozdělat a použít akorát tu králíkárnu... Bohužel, tady není žádná rada.

Web

Příspěvky [1 až 20 z 30]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Nastavení klidového proudu zesilovače; kvazi paralel. KD503

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£