Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Projekty sloupových reprosoustav » Alexej (Tonsil 16/50/6,4, TVM ARN-116-10/8 a Beyma T2010)

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [2]

Téma: Alexej (Tonsil 16/50/6,4, TVM ARN-116-10/8 a Beyma T2010)

Úvod
Tento projekt vznikl v podstatě na "zakázku" pro syna jedné mojí známé (jako opožděný dárek k vánocům) a realizace proběhla ve dnech 28.12-30.1.

Vzhledem k faktu, že neměli moc přesnou představu o tom, co by to vlastně mělo být (věděli jen, že to mají být "velké bedny na podlahu"), rozhodl jsem se jim zapůjčit pár svých časopisů s Hi-Fi tématikou, aby si vybrali podle fotek. Ve finále se rozhodli pro designově i zvukově úžasné soustavy Xavian XN 360. Ať se na mne páni z Xavianu nezlobí, udělal jsem zase napodobeninu jednoho jejich prvotřídního výrobku.

Reproduktory, ozvučnice
Návrh stavby proběhl během jednoho víkendu a následující týden byly objednány veškeré potřebné komponenty. Díky včasným dodávkám se projekt podařilo zrealizovat v poměrně krátké době, kupodivu poslední přišly šrouby pro uchycení reproduktorů. Největším oříškem při stavbě byl samozřejmě výběr reproduktorů. Podle dostupných informací a stanoveného rozpočtu jsem zvolil tyto reproduktory: basové Tonsil 16/50/6,4, středové TVM ARN-116-10/8 a výškové Beyma T2010. Zmiňované Tonsily jsem již několikrát použil, takže mne ničím nepřekvapily. Krokem do neznáma bylo ARN-116-10/8 (který jsem kvalitativně považoval za nejhorší z vybraných reproduktorů) a Beyma T2010.

ARNko jsem zvolil z několika prostých důvodů - potřeboval jsem zachovat podobné rozměry původních reproduktorů, dle údajů z Tesly se mi celkem líbila jak impedanční tak kmitočtová charakteristika a popravdě řečeno, v tak krátkém časovém horizontu na stavbu jiný reproduktor ani nebyl k dispozici.

Ozvučnice je řešena klasicky z 19mm silné dřevotřísky s bukovou dýhou. Přední stěna je zkosena o 8°. Uvnitř ozvučnice jsou vždy 4 horizontální příčky, za středovým a výškovým reproduktorem je uzavřená komora s hustším tlumícím materiálem. Výhybka je umístěna na zadní stěně za basovým reproduktorem. Celkově práce probíhaly hladce, všechny součástky přišly včas, což jsem po předchozích zkušenostech opravdu nečekal. Nejvíce času nakonec zabralo lakování - bohužel nemám vhodné prostory, kde by se bez problémů nechalo lakovat i v zimě a navíc obě reprosoustavy současně.

Výhybka
Dělící kmitočty jsem pak zvolil 480 a 2500Hz, vše 12dB na oktávu. Ve výhybce jsou použity elektrolytické kondenzátory a feritové cívky v basové větvi, středová a výšková větev je ze vzduchových cívek a polypropylenových kondenzátorů. Výškový reproduktor jsem přes výkonové odpory utlumil o 4dB.

Výsledný dojem a zvuk
Testoval jsem zhruba týden, než přišly šrouby pro uchycení reproduktorů a došlo k rozloučení s bedýnkami a můj výsledný dojem za tu dobu je takový - zvuk Tonsilů je příjemný, reprodukují poměrně vyrovnané a dynamické basy, které zasahují celkem nízko, takže si reprosoustavy nevyžadují připojení subwooferu. Středový reproduktor je už o něco horší, možná jsem zhýčkaný Seasy, ale jeho projev mi připadá hrubší a bez detailnějšího prokreslení. Otázkou je, jak bude hrát třeba za půl roku. Příjemně mne překvapil výškový reproduktor od firmy Beyma, za celkem málo peněz (od Dexonu za 650Kč) hraje hodně slušně - dostatek detailů, nemá hrubý přednes a ani příliš zjemnělý, za danou cenu výborný výrobek.

Celkově projekt po zvukové stránce splnil má očekávaní, rád bych tak za 3 měsíce rozehrávaní přímo na poslechovém místě poslechl a případně doladil, to však záleží na vůli majitelů.

http://s19.postimg.cc/jtj3ok29b/alexej4_01.jpg

Re: Alexej (Tonsil 16/50/6,4, TVM ARN-116-10/8 a Beyma T2010)

Perfektní práce co se týče zpracování.

Web

Příspěvky [2]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Projekty sloupových reprosoustav » Alexej (Tonsil 16/50/6,4, TVM ARN-116-10/8 a Beyma T2010)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£