(upravil mechanik 2. 6. 2009 13:35)

Téma: zapojenie reproduktorov v reprobedni

V poslednéj dobe sa dosť zaujímam o typy repobední tým myslím 2 pásma 2,5 pásma 3 pásma 3,5p. 4p. a rôzne konbinácie zo subwofermi.Všimol som si takú zvláštnu vec že reproduktory sú zapojené tak že sice sa hodia do 2 pásma ale sú zopojené ako výškač daléj stredobasák výhybkou upravený aby hral stredné pásmo a další stredobasák hrá nízke tony.Nízkych basou to ako 3 pásmo nemá načo to má 3 pásmovú výhybku??ved to bez problémou zahrá aj jedne basák.Aké je to oproti 2 pásmu??. hmm
tu je to tak: http://www.troelsgravesen.dk/HDS164.htm

(upravil DeadMAN 2. 11. 2007 23:27)

Re: zapojenie reproduktorov v reprobedni

Keď sa pozrieš na toto (hlavne na graf)
http://img89.imageshack.us/img89/5539/hds164newcrossoverlu1.th.gif
mal by si pochopiť, prečo je tam ďalší basák... Ide to hlbšie a viac sa mi to páči ako trojpásmo...

Web

(upravil mechanik 2. 11. 2007 23:36)

Re: zapojenie reproduktorov v reprobedni

tak potom jeden nebude použitý ako stredový a druhý ako basový...No trojpásmo je v nískych basoch možno aj lepšie,no ale na 4 pásmo to určite nemá cool
a vysvetlí mi niekto tento jav kedy dva basaky zahrajú nižšie ako jeden?? smile

Re: zapojenie reproduktorov v reprobedni

Zeby zdvojeni plochy membran?

(upravil mechanik 2. 6. 2009 13:37)

Re: zapojenie reproduktorov v reprobedni

no hlavne že to neni urobené ako 3 pásmová výhybka zo stredobasmi
tak potom je to založené na tom že dva reproduktory hrajú hlasnejšie než jeden a pri stredových tonoch je to zasa utlmované?? smile

(upravil Thales 3. 11. 2007 18:53)

Re: zapojenie reproduktorov v reprobedni

Mechaniku zjednodušeně - máš třeba 2,5 pásmo takže výhybka rozdělí signál tak, že je to jakoby dvoupásmo ale s tím že ten druhý basák má posunutou děličku směrem dolů tak že když se hrají středy tak hraje jen jeden středobas a když se hrají basy tak hrají oba. Je možné se na to i dívat i jako na tu třípásmovku s tím rozdílem že má jinak děličky a ten jakoby střeďák nemá omezení zespoda. Důsledkem toho je že na středech se to chová jako dvoupásmovka se výškáčem a jedním středobasem ale na nižších basech se to chová jako kdyby byly v bedně basáky dva. Odtud plyne vyšší zatížitelnost na basech a díky větší ploše jdou bedny rovně o něco níž kvůli zdvojení plochy membrán. Už se chytáš? Snad jsem to napsal srozumitelně.

(upravil mechanik 2. 6. 2009 13:39)

Re: zapojenie reproduktorov v reprobedni

Thales:dík za vysvetlenie smile už som zase o niečo múdrejší smile

Re: zapojenie reproduktorov v reprobedni

takoveto tema hledam dlouho, kde mi nekdo vysvetli zapojeni a fce 2,5 pasma. Mam totiz udelane 2pasmove bedny,ale nejsem spokojeny s basy. vejskac a bas je 8Ohm s vyhybkou na 12dB/oct . to znamena ze pridam jeste stejnej bas do bedny a budu ho limitovat civkou (6dB/oct) a paralelne ho pridam na vstupni svorky k bedne? je to tak? kolik potom bude mit vysledna impedance bedny????

Re: zapojenie reproduktorov v reprobedni

Bude 4 ohmy (4/8ohm), ale víc se k tomu radši nevyjadřiju...

(upravil Jarous 1. 6. 2009 1:28)

Re: zapojenie reproduktorov v reprobedni

Jestli ti chybí basy, udělej si subíka a ty 2p nechej žít, jak jsou. 2,5p pokud má dobře hrát, je návrhem výhybky složitější, jak 3p a zvládne to jen zkušený profík.

Re: zapojenie reproduktorov v reprobedni

ja sem myslel ze to bude jenom dolni propust paralelne teda k druhe vyhybce...., kdyz me se ta myslenka podporou jenom bas a pak ho oriznout libi. Subwoofer nechci, to uz je moc, posloucham spis rock. Kdybyste mel nekdo nakej odkaz kde se tomuto 2,5 pasmu vic venujou budu rad.

(upravil hranatybraska 2. 6. 2009 11:46)

Re: zapojenie reproduktorov v reprobedni

Subík nemusí znamentat monotónní hučení při úderu kopáku, jak to předvádí voetuneři.. I rockovou muziku umí subwoofer podpořit, ovšem musí být ale pořádně udělanej, a navíc to chce k němu zesilovač, který ho zvládne uřídit. Pak jsou basy čisté a přesné a při citlivém nastavení  nádherně slyšíš basovku i kopák, ale zároveň basy neruší celkový poslech a rozhodně ti nepřijde, že jsou nepřirozené.

edit: poslouchám taky rock

Web

Re: zapojenie reproduktorov v reprobedni

wiki_c: Odkaz ti asi nikdo nedá, neb toto nelze urobit univerzálně, pokud to má fungovat správně, není to tak jednoduché, jak si myslíš. Hrát to vždycky nějak bude. Neříkám, že to není možné, ale potřebuješ si bednu nejdřív změřit a pak odsimulovat výhybku, sestavit výhybku, znovu změřit a ověřit poslechem. Bez uvedeného martýria je to jen na dvě věci. Pokud použiješ na tomto fóru funkci "hledat", určitě ti to najde minimálně jedno téma, kde se 2,5p rozebíralo podrobněji.
Dobře hledat umí také p. Google..., jenom nebejt línej.