Téma: Nejmenší reprosoustava

Tohle není ani tak dotaz, i když zeptat bych se mohl - jak je možné, že to hraje???

Dostaly se mi do ruky plastové bedýnky z oblasti SCI-FI . Mají vnější rozměry 60 x 37 x 20 mm, vnitřní objem kolem 0.03 l a váží každá kolem 40 g. Tyto jednopásmové zcela uzavřené soustavy byly součástí menší LCD TV, kde se předpokládalo ozvučovat tím místnost. Byly dokonale slepené s vyvedeným kablíkem. Prováděl jsem na nich nějaké úpravy - dodání mřížky a vnějšího konektoru, tak jsem je prozkoumal i zevnitř a znova slepil. Měnič má průměr 3 cm a nemá vlastně žádnou membránu, je to jenom kaptonová cívka o průměru 2cm ucpaná hliníkovým vrchlíkem obráceným dovnitř a kolem je malá vlnka z nějaké pěny. Magnet je docela malý. Neuvěřitelné je, jak to hraje. Vlivem totálního zatlumení to nemá žádný slyšitelný rezonanční kmitočet, charakteristika je docela vyrovnaná, výšky jsou krásné, ale nechápu, jak to může hrát ty basy. Samozřejmě, že směrem dolů to klesá, ale 50 Hz puštěných z generátoru to hraje naprosto zřetelně - prostě to duní a není vidět odkud. Snese to sinus až 6W, než se ozvou nějaké pazvuky. Citlivost je ovšem prachmizerná, takže ten výkon to snést musí. Rozkmit cívky je až 5mm.
Viděl jsem na první pohled stejné měniče v repráčcích k mobilu, ty jsem sice neslyšel, ale nebýt to v té TV, tak bych nevěřil, že to může něco vydržet.
Chci si to dát na kolo jako alternativu sluchátek, už tam vozím DIY elektroniky poměrně hodně. Teď  to budu předělávat z 6 na 12V, tak by neškodilo dát tam i zesilovač, dynamo v náboji to utáhne smile

Re: Nejmenší reprosoustava

To bych chtěl slyšet a vidět.
To, co slyšíš při 50Hz, je ve skutečnosti 100, 150 a asi i 200, ale po základním kmitočtu ani stopy. Pohledej na googlu/wikipedii "missing fundamental", a pochopíš, jak si ucho ten kmitočet dopočítává.

Web

Re: Nejmenší reprosoustava

Na to, že to, co slyším, tam vlastně není, to hraje fakt dobře, rád bych to předvedl.

Vypadá to takhle, už s nalepenými svorkovnicemi a mřížkami, takže repráčky nejsou moc vidět. Pro porovnání velikosti je tam ARZ 082, který by takhle nehrál, kdybych ho namontoval nevím kam. Ten je přesně opačné kontrukce - malý zdvih, silná rezonance. Řvát by ale dokázal nepochybně silněji.

http://img111.imageshack.us/img111/3240/1000979ao1.jpg

Re: Nejmenší reprosoustava

Zda sa mi ze rovnake repro sa pouzivaju pre externe repro k mobilom Sony Ericsson. Taka skatulka ktora sa po rozlozeni stava stereom. Tie repra vovnutri vyzeraju rovnako.

Re: Nejmenší reprosoustava

Není to něco podobného jako todle?

http://img20.imageshack.us/img20/1297/m … lekix2.jpg
http://img20.imageshack.us/img20/4659/minireproif2.jpg

tenhle kousek je myslím že z nějakého LCD ...

Re: Nejmenší reprosoustava

Solomon, presne takéto repro som ma v starom notebooku. Výrobca visaton, príkon tuším 0,5W, citlivosť mizerná. Mám ich v origo BR(!) bednickach. Take male stamprliky. Mozno aj nafotim, ale to mi bude trvat, niesom momentalne doma. Tieto repro, bez ozvucnice predávaju aj v SOSku.

Web

Re: Nejmenší reprosoustava

Solomon: Podobné jsou možná velikostí, ale jsou to obyčejné papíráky. Takové bývají v notebooku a v přenosných DVD s LCD. To je ale přesně ten zvuk, na který zapomeňte.

Repro k Sony Ericsson, to je ono, ty vypadají stejně. Jsou v trochu větších krabičkách, než je mám já, ale pochybuju, že zesilovač v mobilu je dokáže slušně vybudit jako ta TV, myslím, že to byla dokonce úhlopříčka 55 cm.

Ještě si vzpomínám, že byly použité v sestavě Panasonic - byl to speciální hranatý discman, co se vkládal do stojanu s těmito repráčky pro hlasitý poslech. Hlasitostí to nevynikalo, ale hrálo to na tu velikost slušně a tak jsem se tenkrát podíval dovnitř (dělám v servisu).

Re: Nejmenší reprosoustava

Jsem skeptik a co nevidím na vlastní oči a neslyším na vlastní uši, to beru s rezervou.
Co mi ale vyrazilo dech, byly aktivní bedýnky Bose M3. Jsou sice větší a těžší (60x122x122mm/0,6kg - celé kovové) než tyhle od House, ale i tak je jejich zvuk větší, než jsem si byl kdy schopný představit (v poměru k rozměrům reprobedny). Kdyby hrály za závěsem, představil bych si 8" ve 40ti litrové bedně. Viděl jsem je vloni na HomeCinema a chvíli jsem lezl kolem stolu a pod ubrusem hledal subwoofer (marně smile). Myslím že se vyrábí a dají se sehnat zatím jen v Japonsku (na naše asi za 10 tisíc). BaSys je měl na jaře také na High Endu, ale v katalogu je vůbec nemá.

Princip je na obrázku:
http://www.fiton.wz.cz/files/bose_m3/img00010.jpg http://mono-log-ue.cocolog-nifty.com/photos/uncategorized/th374ja_350x407.jpg

a další obrázky zde

Web

(upravil jik 27. 11. 2007 9:09)

Re: Nejmenší reprosoustava

To, co má na fotce House, odpovídá vzhledově těm repráčcím od Sony Ericsonu a opravdu subjektivně hrají neuvěřitelně (tedy vzhledem ke svým rozměrům). Totiž, když jsem to slyšel, byl jsem z toho zvuku a objemu bedýnek dost překvapený a nechápal jsem.
ARZ 082 se zvukem nepřibližuje k těmto repráčcím ani náhodou. To je repro maximálně tak na sdělování informací a ne na poslouchání.

Re: Nejmenší reprosoustava

podobne, keď som prvý krát videl tie bedničky od uja sonyho a ericssona, prezeral som si ich ale veľa dôvery som im nedával, iné to bolo keď začali hrať... to je až neskutočné ako to zahrá spodky, jediný bassovejší song čo sme vtedy mali k dispozícii bol beny benassi - change style a to som teda čumel ako to hralo yikes  keby mám ericssona by som si ich aj zaobstaral sad

Re: Nejmenší reprosoustava

Maju to u nas v obchode. Foto mobilom ale asi si myslel toto ze?

http://img153.imageshack.us/img153/1886/snmka069rp3.th.jpg http://img153.imageshack.us/img153/4952/snmka070yl1.th.jpg

Re: Nejmenší reprosoustava

To bude WECO 34KC08. Mám tady 4 kousky, dokopávám se už dlouho jeden poslat Hubertovi na změření T-S parametrů.
Ve velké ozvučnici jdou hluboko, až překvapivě. Ale reálná zatížitelnost je okolo 5W.

Web

Re: Nejmenší reprosoustava

cripple - koľko taký jeden zázrak koštuje ?

Re: Nejmenší reprosoustava

GME - 55,-Kč
http://www.gme.cz/index.php?action=deta … =&jaz=

Ta k jsem si dva kousky toho zázraku objednal. Jak říkám, dokud to neuslyším, tak tomu neuvěřím wink, a těch pár kaček mě k žebrotě snad nepřivede big_smile

Web

Re: Nejmenší reprosoustava

Já jsem pro změnu slyšel tohle:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=40476

Taky jsem hledal subwoofer.

Re: Nejmenší reprosoustava

Fedor, aj ja by som to rád počul.

Web

(upravil Dingo 28. 11. 2007 1:29)

Re: Nejmenší reprosoustava

Já mám doma takový bílý Logitechy za 240,- (před asi rokem a půl v obchodě) a na to jak byly levný a jak sou malý tak hrajou velmi dobře.
Jsou to tyto:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=29857

Re: Nejmenší reprosoustava

V těch Logitech X-140 je ten spodni "repro" jen pasivní zářič.

Re: Nejmenší reprosoustava

BobiseK napsal:

cripple - koľko taký jeden zázrak koštuje ?

No okolo 90Sk to stoji

Re: Nejmenší reprosoustava

Uplně se na to vykašlete.