Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Projekty sloupových reprosoustav » staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 27]

Téma: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

  • Určení: 2pásmové sloupové reprosoustavy

  • Datum realizace: Listopad 2007

  • Orientační cena: 11000Kč

  • Technická data: Bassreflexová ozvučnice, (šxvxh) 22x90x30cm, Objem 21l, Příkon 100W, Citlivost 88dB, Impedance 8Ω, Bassreflex Ø52x65mm (50Hz), DTD 18mm

  • Autor: staraudio

  • Další projekty: Reprosoustavy (Seas L18RNX/P a 27TFFC)

Úvod
Ke stavbě těchto soustav mě přiměly nedostatky mého předchozího projektu, které jsem zprvu nevnímal. Vystavením předchozího projektu zde na fóru a následnou odezvou v diskuzi jsem zjijstil, že stále je co zlepšovat. Chtěl jsem tedy postavit něco podobného s tím, že jsem se chtěl těmto chybám vyhnout. Uvidím tedy zase ve fóru, jestli mě ještě letos nečeká stavba dalších.

Osazení
Z předchozího projektu jsem ponechal reproduktor Seas L18RNX/P a doplnil jej výškáčem 27TBFC/G. Volil jsem tedy již v mnoha konstrukcích ověřenou konstrukci. Dost jsem se bránil použití výšky s kovovou kalotou, protože až do teď jsem byl vždy nakloněn spíše textilním. Nakonec se však tahle volba vyplatila - viz. zvuk. L18 se za dobu používání taky poměrně slušně rozehrála.

Konstrukce
Snažil jsem se vzhledem k mým skromným dílenským podmínkám najít takové řešení, které bude prospívat zvuku, ale dá se ještě vyrobit. Po dlouhém hledání jsem zvolil opět sloupovou variantu, ovšem už jsem opustil koncepci klasické bedny (kvádru) a skříň je směrem do hloubky zaoblená. Podle nakreslené šablony jsem pomocí horní frézky vyfrézoval postavy a výztuhy, na které jsem nejprve připevnil čelní stranu o síle 40mm. Od čelní strany byly směrem k zadní zúžené straně za pomocí vrutů a disperzního lepidla přilepovány 4cm široké pásky dřevotřísky o síle 20mm. Tím vzniklo "zaoblení", které bylo potřeba do finálního tvaru upravit. Pomocí pilin smíchaných s lepidlem byly vyplněny mezírky mezi jednotlivými pásky a touto směsí byl vymazán i celý vnitřní povrch. Po nekonečném broušení ještě byla na boky nalepena MDF deska o síle 5mm, která dokonale připravila zaoblení pro nalepení dýhy. Zadní strana byla nejprve srovnána do roviny a zadní deska zafrézována a přilepena. Po vytmelení všech drobných nedostatků a zaoblení hran čelní strany byla celá ozvučnice odýhována dubovou dýhou. Poté bylo vyfrézováno zapuštění reproduktorů a vyříznutí otvorů pro reproduktory a bassreflex. Pak už stačilo jen namořit a nalakovat. Před osazením reproduktory byl ještě celý vnitřní prostor vymazán třemi vrstvami bitumenu a zlehka doplněno tlumení.

Výhybka
Výhybka DD8-MkII je kompletně beze změn převzata ze stránek humblehomemadehifi a nutno říci, že zatím jsem lepší variantu pro tuhle kombinaci nenašel. Z použitého materiálu bylo jako vždy nejtěžší vyrobit přesnou cívku. Nakoupil jsme tedy hotové cívky o vyšší impedanci a postupně z nich odmotával a přeměřoval LC metrem. U kondenzátorů i odporů už takový problém nebyl, dají se sehnat v pohodě, nebo nechat vyrobit i "na míru". Výhybka je realizována na DPS a celý komplet je řádně zalit silikonem.

Zvuk
Již po prvním zvukovém testu jsem byl spokojen. Nejvíce slyšet byla změna výškáče, který je naprosto neagresivní. Zvuk je vyvážený a přesný. Textilní 27TFFC jsem jisté agresivity nikdy nezbavil a to ani po různých úpravách. V této kombinaci reproduktorů má 27TBFC/G jasně navrch. Velmi dobře se jeví projev v okolí dělícího kmitočtu, přechod není slyšitelný (výborné řešení výhybky od Tony Gee), nástroje, jako např. flétna, zní přirozeně. Hodně se taky projevila konstrukce ozvučnice. Vhledem ke tvaru ozvučnice a také použití bitumenu na stěnách, nebylo potřeba vnitřní objem napěchovat tlumením. Tlumení tak příliš neomezuje funkci bassreflexu, takže basy jsou přesné a získaly zase o něco víc detailů a to vše bez nežádoucího hučení.

Reprosoustavy bych opět hodnotil jako univerzální, poradí si jak s vážnou hudbou, tak i s rockem a elektronikou. Repra od Seasu mají vynikající podání prostoru a vzhledem k pořizovacím nákladům nelze než doporučit.

http://s19.postimg.cc/u503ihvu7/staraudio2_01.jpg http://s19.postimg.cc/klqep18bz/staraudio2_02.jpg http://s19.postimg.cc/4c08m4xnz/staraudio2_03.jpg http://s19.postimg.cc/jyrhzibfz/staraudio2_04.jpg http://s19.postimg.cc/78n9mf3hr/staraudio2_05.jpg http://s19.postimg.cc/fs6nk6bu7/staraudio2_06.jpg

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

Pěkný, vkusný. Jen bych stříknul na černo prostor za dírou BR, aby tak nesvítila... Dobrá práce.

Mám dotaz: Co je to zač ten zesík? Co je uvnitř? Povídej smile

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

Moc pěkné - dávám za jedna.  Líbí se mi, že je to dýha a ne tapeta (jak je tady dost často zvykem). Já bych ještě dodělal černou desku přesahující půdorys cca o 3 cm jako podstavec, ale to je věc názoru. S tou dírou samozřejmě jak říká Frank.

A ten zesík, jestli je to samo-domo, tak smekám klobouk - krásná skříňka smile

Web

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

moc pekna prace,tenhle tvar je u me naprosto bezkonkurencni,snad se dokopu k tomu,dodelat ty svoje 3p beyma,bude to vypadat hodne podobne,jen budou cele striknute na cerno-tak se mi to hodi do pokoje a k nabytku.nicmene tohle je krasne zvladnuta prace a verim,ze to hraje stejne dobre,jako to vypada,ja davam za 1*

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

Frank, fedor: Ta díra ale svítí jen když se do ní svítí, kapišto? lol

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

I na fotce to musí vypdat supr wink

(upravil pistole 25. 12. 2007 0:06)

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

Pochvala !
hezká budečka je vidět že sis dal práci.... Příště už budeš muset postavit 3pásmo jinak by to byla už jenom kvadratura kruhu.

Pro Franka: se to dá zretušovat ne...

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

Krásnej projekt. Jen ten basáček se mi moc nezdá (velikostí)... smile

Web

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

...no konečně zas něco pěknýho k pokoukání(na rozdíl od pseudorakví pod nima)......paráda

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

Gratuluju, velice pěkné, nádherný tvar, pěkné zpracování, dřevěná dýha ..
Jak si, prosím, dýhoval ty oblé přechody z přední strany a boky a víko ??

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

Pekné, páči sa mi to, len si mohol dať aj pár fotiek zo stavby budky, aby sme sa mohli aj tým pokochať 1

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

Mi se moc nelíbí myšlenka vysokého sloupového dvoupásma s 6,5". Ale budiž, no smile pěkný projekt!

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

Díky za ohlasy, pokusim se tak nějak postupně zodpovědět všechny dotazy smile

1. Nevím co v BR tak svítí, protoze uvnitř je nátěr bitumenu, je to nějaky odlesk blesku foťáku, no v každém případě to v reálu vidět není.

2. Zesik je samo - domo, uvnitř se nachazi DPA 222 pěkně prosím a Mistru Dudkovi raději neukazovat, at nemá vyrážku smile

3. S podstavcem počítám, už jsem na tom i začal dělat. V každém případě bude podstavec jen přídavný, takže jak se mi nebude líbit, půjde do kontejneru.

4. Přechody a oblé hrany dýhuju tak, že dýhu i bednu natřu chemoprénem, nechám 15 minut zavadnout a pomalu zažehlím. Dýha síly 0,6 mm takhle zažehlit jde, s 1mm už jsem měl trochu problém.

5. Ze stavby skříně toho moc nemám, přece jen jsem nechtěl foťák moc vystavovat tomu prachu, ale slibuju že něco vystavím někam na net a dám sem odkaz.

6. Velikost basáku popř. sloupové dvoupásmo odpovídá tomu, co se mi zvukově líbí. Nemám ani subwoofer a můžu říct, že mi ani nijak nechybí. Na zesíku mám korekce, ale v podstatě jsou stále vypnuté. Osobně mi připadá těch basů dost. Ovšem člověk zvyklý na 12" basák by asi nesouhlasil...

Snad jsem odpověděl na vše a ještě jednou díky za ohlasy

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

ad 6) Tak ona může hrát rovně (bez navýšení) na basech i bedna s 18". Jestli máš na mysli toto..

Web

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

Nejde ani tak o vyrovnanost charakteristiky, jako spíše o plochu reproduktoru. Nevím jak to přesně popsat, mně se prostě líbí zvuk dvoupásem, u velkých basáků se to bez střeďáku neobejde a tyhle menší repra mají velice živý a razantní projev i na vyšších kmitočtech. Pokusím se to tedy shrnout: Raději takhle řešené dvoupásmo s tím, že ty nejspodnější kmitočty klidně oželím. Aby mě někdo nebral za slovo, že tři pásma jsou lepší - nejde tady o konstrukci, ale o jakýsi zvukový vkus...

No doufám, že je aspoň trochu srozumitelné, co jsem tím chtěl říct smile

(upravil BlackRider 27. 12. 2007 16:01)

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

Jo, napsal jsi to srozumitelně. smile Mně taky spíš vyhovují menší basáčky, který jsou přesný a rychlý. Spíš se bojím toho, že nesnesou moc příkonu. Prostě když jim naložím, že budou kreslit.

Web

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

Autore, co se sloupku s 6.5" tyce, rozumim ti plne. smile

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

Děkuju smile

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

staraudio - mozno sa pýtam blbost ale mozes mi prezradit aky material si pouzil na kasnu toho zosilovaca? lebo aj ja stavim zosilovac a taky chem povrchovu upravu z takeho isteho materialu ako mas ty len neviem co to je... inak reprosustava na 1+

Re: staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

IMHO louhovaný hliník

Příspěvky [1 až 20 z 27]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Projekty sloupových reprosoustav » staraudio (Seas L18RNX/P a 27TBFC/G)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£