(upravil wwsly 11. 11. 2008 17:52)

Re: Test operačních zesilovačů

U TL082 sem to našel /ve skriptech teorie obvodů/ a je to 180 ohm. Pokus si dobře pamatuju tak myslím, že u NJM4... to bylo dokonce napsané datasheetu

Web

(upravil sinclair 11. 11. 2008 18:16)

Re: Test operačních zesilovačů

Blbost. Žádný výrobce to neudává a v žádném datasheetu to nenajdeš, protože je to hodnota závislá na mnoha faktorech, mj. na stupni nfb. Ta hodnota u toho TL se zřejmě vztahovala k jednomu konkrétnímu zapojení.
Nejnižší výstupní /správněji by bylo vnitřní/ odpor má hádej které zapojení?
wwsly, řek bych, že tady na tomhle webu tě naučí víc, než v té tvé škole...

Web

Re: Test operačních zesilovačů

Tak to je jasne, stejne tak si staci obcas precist nejaky muj prispevek a vsichni vidi, k cemu mi ta skola je. Skoro k nicemu. A to temer vsichni kolem me z elektroniky propadaji. Obcas nechapu, proc na tu skolu lezou. A skola potom skrta osnovy, aby se prizpusobila zakum..

(jemne OT, ja vim..)

Web

Re: Test operačních zesilovačů

Vím o tom, že ZV ovlivňuje více parametrů než zesílení a výstupní odpor.
V těch skriptech je napsáno, že se jedná o výstupní odpor bez ZV! V tomto případě to je pokud vím měřitelné. A pokud sem správně četl tak se dá změřit i s ZV, ale ne klasikou metodou naprázdno-zatížení, ale to je pak asi jak si psal pro konkrétní zapojení. viz http://home.zcu.cz/~ronesova/index.php?menuitem=aes_mso

Web

Re: Test operačních zesilovačů

Ááno. A z podobných škol pak lezou tuponi, kteří sice perfektně ovládají gamesky po síti, ale pro vývoj, výrobu či běžnou praxi jsou naprosto nepoužitelní, protože naprosto nic neumí.
Končívají /všímám si toho/ jako správci malých sítí apod.
Internet a počítače? Ano, jasně, ale s mírou. Občas je fakt potřeba do ruky vzít obyčejnou tištěnou knížku /někdy ani nemusí být odborná/, vzít do ruky páječku, multimetr a bavit se.
Zkoušel třeba někdo, kdo je z okolí Uh. Hradiště, sehnat si klasická 4kohm radistická sluchátka a zkusit si jen tak z prdele někde natáhnout 15m drátu a zbastlit krystalku? Topolná na DV to valí pořád ještě 250kW ERP..vsadím se, že nikdo. Ti vzdálenější by mohli zkusit třeba reflexní přijímač /třeba Vlaštovku z AR/, jde si s tím tolik vyhrát, že se týden po večerech rozhodně nebudete nudit.

Web

Re: Test operačních zesilovačů

Ano, je to tak. S novym rocnikem sme dostali ucitele elektroniky (misto ucitelky, pokrok..), ktery se nas snazi naucit trochu premyslet. Reakce 80% tridy byla takova, ze je to vul, ze to hroti, u ostatnich se stacilo naucit vzorecky nebo obrazky..

Nikdo nema zajem se ucit elektroniku. Jde jen o papir.

Web

(upravil wwsly 11. 11. 2008 19:38)

Re: Test operačních zesilovačů

No víš o no to je taky o čase,ale nejen o něm. Já mám stále co dělat a když mám chvilku tak si rád něco zbastlím. Jenže bohužel mi čas žerou některé naprosto zbytečné věci kolem školy. A taky chodím do práce a doma toho taky je protože se přestavuje. Tedka se tu seru teorií kolem bakalářky, vcelku zbytečně, ale bejt to prostě musí.
tady je odkaz na to prohlášení o tom výstupním odporu aby bylo jasno
http://www.postimg.cc/aVCbdy9.jpg http://www.postimg.cc/gxlWNr0.jpg

Web

(upravil sinclair 11. 11. 2008 19:34)

Re: Test operačních zesilovačů

thoole, tak aspoň Ty se tu elektroniku nauč. Lidi, kteří elektroniku ovládají jsou potřeba pořád, za pár let už nebudou potřeba ani ti správci sítí, kompy si všecko nastavovat a konfigurovat budou samy, už nebude třeba ani sítí, všechno půjde samo a bez drátů.
Ale například opravit řídící systém klimatizace nebo topení, to už nebude tak jednoduché a bude to muset být člověk, který elektronice a řízení opravdu rozumí.

wwsly, já v tom jasno mám i bez cizích skript smile

Web

(upravil wwsly 11. 11. 2008 19:45)

Re: Test operačních zesilovačů

Jde mi jen o to jak to teda je?
Přece musí ten odpor jít změřit klasicky když tam ta ZV není. Nebo se na to aspon podívej jestli sem to z toho textu pochopil dobře.

Web

Re: Test operačních zesilovačů

Postavíš obvod, vybudíš ho, změříš napětí naprázdno a pak zatížíš odporem třeba 100 ohm. No a z poklesu napětí velmi snadno vypočítáš vnitřní odpor, ne? Vnitřní odpor se zátěžovým odporem vlastně tvoří dělič, takže dál je to už jednoduché, Ohmův zákon. Chce to trochu přesnější měřák, než jsou běžné multimetry na AC rozsahu.

Web

(upravil wwsly 11. 11. 2008 20:15)

Re: Test operačních zesilovačů

Toto jsem měřil aspon 20 krát v tom není problém. Vím jak na to. Jen potřebuju sehnat katalog kde je to pro to Lmko uvedeno abych to právě mohl porovnat s mým měřením.

Web

Re: Test operačních zesilovačů

A jsme znovu na začátku, protože zrovna konkrétně ty jsi asi poněkud pomalejší. Jasně jsem ti napsal, že to u žádného operáku není a ani nemůže být uvedeno, protože to závisí na zapojení a stupni nfb.
A ty se mě zeptáš, kde najdeš katalog, kde je to uvedeno.
No jak si o tobě nemám myslet, že seš minimálně hodně pomalej ???

Web

(upravil wwsly 11. 11. 2008 21:09)

Re: Test operačních zesilovačů

Myslím tím odpor samotného OZ bez ZV.

edit
OP27A má v katalogu "Output resistance 70ohm"     ... co to tedy je? Žádná poznámka k zapojení u toho není.

Web

(upravil dawsoo 12. 11. 2008 3:16)

Re: Test operačních zesilovačů

wwsly:
Nechápu sice k čemu ti to bude... u OZ bez ZV,protože v tomhle zapojení  se prakticky operáky nepoužívaj ,místo toho aby jsi tu prasil vlákno, kerý je trochu o něčem jinym, raději si založ jiný svoje a tam napiš dotaz s vysvětlením k čemu to potřebuješ vědět,protože stejně jako sinclair tak ani já a myslím že ani ostatní to moc nechápou o co ti jde.... katalogový listy z 90%  tenhle parametr z důvodů co řekl jasně sinclair prostě většinou nobsahujou tečka (pokud ano vždy se to vztahuje ke konkrétnímu měřícímu zapojení které je součástí tohoto měřeného parametru) ... Sinclair myslim s tebou měl boží trpělivost a napsal to vcelku srozumitelně a jasně... Pokud to stále nechápeš tak asi komu není rady...... ptej se ve škole svýho profesora nebo si najdi odbornou literaturu abys vůbec pochopil o čem se tu mluví...... Výstupní odpor se teoreticky dá určit "řádově" (pro praxi plně postačující metoda) poměrem zisků s otevřenou smyčkou ZV a požadovanou zápornou ZV v nějakém zapojení...u běžnejch operáků se pohybuje v řádu 1-500R a operáky maj zisk OLG = s otevřenou smyčkou ZV třeba od 500 do 10mil  ... takže pokud nejsi uplně mimo dojde ti že pokud budeš mít požadovaný G mezi 1-1000 základ je vybrat vhodnej typ pro požadovaný G,při dodržení týhle zásady ti výstupní odpor ti klesne přibližně tolikrát jakej je poměr mezi openloop gain a closed loop gain, takže se ve výsledku dostáváš u přístrojovejch operáků s vysokým OLG na hodnoty nižší než je odpor tkaniček kerejma to chceš měřit!!!  Další věc... pokud umíš měřit jak tvrdíš,tak ti musí bejt zcela jasný že operák se chová tímto způsobem jen do té míry pokud se nepřekročí některá z jeho mezních hodnot Iout,Uout max a Pd max při měrný zatěžovací impedanci protoože pokud ne je měření znehodnocený ochranejma obvodama vnitřní struktury OZ . Tady já vidím zakopanýho psa naměřils blbosti...proto chceš katalog...katalog není..stále se dál na to ptáš.. Prosím tě tedy o smazání všech tvejch x psaní o tom samým dokola a co se tohoto týče a přesuň si to vše jinam do svýho vlákna...tady jsi OT a znepřehledňuje se to tady.

dík...

Není co dodávat...

Re: Test operačních zesilovačů

V katalogu to není... co je to teda u toho OP27?

Web

Re: Test operačních zesilovačů

No tak ta OP27 patří mezi těch několik málo vyjímek, kde to udávají.....Ale u NAPROSTÉ VĚTŠINY OZ se to neuvádí. Co je na tom proboha tak nepochopitelného? smile

Re: Test operačních zesilovačů

Já to chápu.

Web

(upravil dawsoo 23. 7. 2009 2:11)

Re: Test operačních zesilovačů

Smazáno

Není co dodávat...

Re: Test operačních zesilovačů

Pěkný výsledky, Davide!

Můžu se ještě zeptat na vstupní odpr toho preampu? Stačí aby to mělo 10k?

(upravil dawsoo 19. 11. 2008 20:07)

Re: Test operačních zesilovačů

Frank:
130kohm a je to celý navíc DC coupled bez jakýhokoliv kondu v signálovce... ss napětí na výstupu je na max hlasitosti nějakejch 70uV ... snižování vst odporu paralelním zatlučením menším odporem imho nemá žádnej pozitivní význam, protože je to sledovač a stejně je pak zapojenej vstup skoro nakrátko z jakýhokoliv zdroje signálu... jen bych zbytečně zvyšoval THD zbytečným zatěžováním výstupu předtím... Pokud se mi podaří vymámit od lidí i jiný singly klidně ozkouším... např LME49710 nebo třeba AD745 či OPA604 kterej by mě zajímal velmi na pozici před diamant...

Není co dodávat...