Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Projekty stojanových reprosoustav » mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 30]

Téma: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

Úvod
Jednou jsem byl s Michalem v hospodě a nabídl mi reproduktory značky Seas za výhodnou cenu. Tak jsem po nich hned chňap. Teď byla otázka, co s reproduktory provedu. Jestli dvoupásmové elegantní sloupky nebo malé roztomilé regálovky. Kvůli jednoduchosti jsem se rozhodl pro regálovky.

Ozvučnice
Bedýnku jsem chtěl mít co nejmenší, ale přesto dostatečně velkou, abych nebyl ochuzen o trošku basů. Po úporném simulování a porovnávání s hliníkovým L18 jsem došel k číslu 10 litrů. Po odečtení BR a dalších věcí snižující objem jsem byl tak na 9.5 litrech. Na průběhu jsem nechtěl žádný lavor nebo větší pokles, který by vznikl větším objemem nebo nižším laděním, proto je BR naladěn na 48Hz. Bedýnka je stavěna z 18mm surové dřevotřísky, přední a zadní deska jsou z 19mm MDF kvůli lepšímu zafrézování reproduktoru a terminálu. Výškový reproduktor není zapuštěn z důvodu jeho konstrukce. Ten je připevněn v bedně pomocí prkýnka a šroubu zevnitř. Je mírně vyosen kvůli difrakcím vyhodnocených v programu Edge.

Povrchová úprava je již u mě zvyklostí používat samolepící tapetu. Přední a zadní deska je natřena černou matnou barvou (ťupkováním), bohužel na matné barvě jde vidět každý otisk a bordel, ale z poslechového místa nic vidět není. Bedna je lehce vytlumena vatou pro zlepšení reprodukce středových tónů, ale ne tolik, aby se neztratil účinek BR. Terminály klasické kulaté pozlacené z Dexonu.

Reproduktory
Středobasový reproduktor byl použit dnes již neprodejný Seas G17REX/P a výškový reproduktor Seas 27TFFNC/G s neodymovým magnetem, celkem odvážná kombinace.

Výhybka
Samozřejmě probíhalo měření reproduktorů v již hotové bedýnce, proto by mohla simulace odpovídat reálu. Výsledná charakteristika je víceméně v závislosti na změřených hodnotách v místnosti vyrovnaná, průběh fáze je v oblasti dělícího kmitočtu parádní, bohužel se fáze tak trochu kříží. Chtěl jsem zachovat co nejméně součástek výhybky, tak jsem byl s výsledkem velice spokojený. Ďoura okolo 500Hz je způsobena místností při měření, ve skutečnosti tam není.

Zvuk
Rozdíl ve zvuku proti sloupům, které jsem stavěl předtím, je obrovský. Více středů, to je pocit, protože sloupy měly více zatlumené středy a výšky proti basáku z obavy, že budou mít málo basů, opak byl pravdou. Rozdíl výškáčů je taky dost poznat. Hrajou prostě hezky, no. Z malých bedýnek lze i slyšet celkem slušné basy.

http://s19.postimg.cc/euq4h2nov/mirulu3_01.jpg http://s19.postimg.cc/ydzb46bu7/mirulu3_02.jpg http://s19.postimg.cc/p7h0gw6lr/mirulu3_03.jpg http://s19.postimg.cc/ovzk44q5r/mirulu3_04.jpg http://s19.postimg.cc/oki3rd9pr/mirulu3_05.jpg http://s19.postimg.cc/d9fg302un/mirulu3_06.jpg http://s19.postimg.cc/vq9uttisv/mirulu3_07.png

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

V jednoduchosti je krása, bedny se mi líbí.
Ten TV stolek jsi stavěl nebo koupil?

Web

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

Zatlacuju slzu... Musim si je taky poslechnout v plne parade.

Jinak bych netvrdil, ze ten G17 je "neprodejny". smile Myslim, ze prodejny je velmi dobre, akorat uz se neprodava. smile

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

Pjekné... Už sa teším, keď mi príde madisound smile

Web

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

Stolek a stojany jsou taky DIY smile
Desky z dřevotřísky lamino + nažehlovací hrany, stojny jsou - nosná část závitové tyče, vnější část 110ka hajzltrubka nařezaná na výšku každého fochu a obalená černou lesklou tapetou. Aby se trubka nemohla posouvat, tak je v každé trubce, v každém patře kolečko o průměru světlosti trubky a s centrálním otvorem pro protažení tyče. DIY za nízkou cenu a s fantastickým výsledkem.
U stojanů je postup stejný s rozdílem koleček, ty tam nejsou, páč ten průměr trubky není zas tak velikej. Do každé trubky můžu nasypat písek a po dodělání hrotů na stojan i bednu můžu vézt kabel v jedné trubce smile

Web

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

Máš to hezký ty předky zadky a BR tongue.
Přístě bysme mohli udělat vysoký sloupky v tomhle stylu, ne?

Web

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

Sám osobně malým bedýnkám nefandím......ale máš to pěkné.....postav si k tomu nějaký subwoofer s kvalitním basákem min. 12 palců smile

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

2 Rendolf ... myslíš jako ten co mam v tomhle projektu? smile
https://www.audioweb.cz/vase-mirulu2.htm

Web

(upravil Rendolf 29. 4. 2008 21:10)

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

Omlouvám se nevšiml jsem si. uui
....a  jak to hraje s těmito bedýnkami

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

u Miruluho je asi tak nejvíc vidět jak člověk roste. Myslím, že jsi to byl on, kdo stavěl kravskou bednu se 4ma 226tkama a 4ma vejškama a snad i 4ma basreflexama. Je vidět, že nad každým dalším projektem přemýšlí a práce nese růže. Já mám rád veliký a silný bedny. Jednou bych chtěl dospět k takovýmhle malým bedýnkám. Mirulu, tenhle projekt se mi líbí, hezky zpracovaný design, jen je slyšet. Chybí mi foto vnitřku. Hodnotím jako velmi pěkné.

(upravil opamp 30. 4. 2008 7:45)

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

Mirulu, je to výborný projekt, dávám 120 bodů ze 100 smile Bonusový body jsou za to, že sis vystačil s jednoduchoučkou výhybkou a přesto je výsledek výborný. To je "filosofie", která se mi moc líbí.

Můžu se někdy vnutit na poslech? smile

Web

(upravil mirulu 30. 4. 2008 12:22)

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

2 Opamp ... vnutit se můžeš, ale bez zesilovače to moc nehraje smile "S" mi ho ještě nevrátil a s tou Aiwou je to pěknej šumák, ale kdyby ses stavil, tak bych tě kromě poslechu i zaúkoloval smile Asi tušíš o co jde viď.

2 Rendolf ... No hezky to hraje, buď hovno slyšim, nebo si můžu prohodit ty sloupy s těma prckama a s děličkou hnu pouze mírně, výsledek je dobrej, akorát trochu ubrat subu, páč prckové jsou 8 Ohm a sloupy 4. Celkový pocit je ale takový, že má míň basů, ale to je celkem v pořádku, protože u těch sloupů jsem přecenil bafflestep a utlumil jsem středy a výšky trochu víc než by bylo ideální. Proto mam ty prcky na šířku místnosti a sedačka u druhý zdi, tak se basový účinek násobí. Místnost mam zatim poněkud holou, takže to zfázování je dost jednoduchý.

2 Millhouse ... no to jsem byl já s tou bednou, ale BR jsem měl jenom dva wink

Web

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

Mne sa malé bedničky páčia, aj tieto, pekná práca.

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

Taktéž pochvala pěkné, jednoduché, po odstranění aiwy (předpokládám i s tou tmavou skříní) to bude hezký audiovizuální koutek smile

Na pohledech ze šikma je vidět drobná vada na kráse, pod tapetou nahoře prosvítá spoj na tupo. Na svých škatulích jsem se tomu přes snahu o poctivé tmelení taky nevyhnul. Daří se to ostatním "tapetářům" dokonale zamaskovat? Nebo jsou řešením jen spoje pod úhlem 45st?

(upravil mirulu 30. 4. 2008 12:08)

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

2 lada ... pracuje se na tom, všechen nábytek bude v té světlé bříze, ale nějak nejsou penízky, takže po kouskách. Včera jsme byli v ikey a nabrali jsme s přítulkou jednu knihovnu, dvě křesla a jeden konferenční stolek, vše bříza a nechali jsme tam 8000,- Ale už se to rýsuje smile

K těm spojům na tupo, ona je dřevotříska nebo mdfka pěkná svině. Spoje byly krásně rovný, zatmelený, zsbroušený vibrační bruskou do hladka, po nalepení tapety bylo vše perfektní, ale za pár dnů to začíná být vidět. To je prostě nevýhoda těchto materiálů no. Na pokos by to všechno vyřešilo, ale s tim se piplat nechci. Moc to tam ani neni vidět, to me spíš trápí ta matná černá. Na ní jde vidět každej bordel i čmouha. Při převážení bedýnek na měření se to trochu upatlalo a s té matné barvy to nejde, leda to natřít znovu nebo stříknout nějakym pololeskem.

Web

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

Pekná práca, aj mrňúsi aj wooofer.
Tým spojom by nepomohlo nejaký čas po zlepení bedni s ďalšou prácou počkať? Teda zlepiť bedňu, nechať jej dvy týždne na "vyzretie" a potoom nalepiť tapetu.

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

No možná jo, ale já měl na spěch, tak jsem na to prděl, měl jsem termín měření a do toho jsem se musel se stavbou vejít a konstrukce je taková, že nejde udělat hotovou bednu bez povrchovky, čelní deska se lepí až po nalepení tapety

Web

(upravil Bubacek 30. 4. 2008 16:59)

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

Krmíš je přes tu Aiwu? Doma máme tu samou a musim říct, že hraje dobře! Alespoň na věž téhle kategorie.

Bedýnky vypadaj fakt pěkně, akorát bych možná dal výškáč o trochu výš, ale nevím, co by to udělalo se zvukem.

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

No Aiwa hraje slušně, ale musim mít volume dost otočený, páč to navazuju se subem a pak následně měním hlasitost v počítači, a to pak Aiwa dost šumí

Web

Re: mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

nadherny design bedniciek. ta spodna stena, ktora trosku vycuhuje je fakt paradna smile
verim, ze aj po zvukovej stranke su uzasne smile slintam ako pes

Příspěvky [1 až 20 z 30]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Projekty stojanových reprosoustav » mirulu (Seas G17REX/P a 27TFFNC/G)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£