(upravil sinclair 2. 9. 2008 20:46)

Téma: Chronologicky

Jen tak pro zajímavost, ať si uděláte obrázek, čím se osazovaly a jak se konstruovaly zesilovače před více, než 30 lety...

http://sweb.cz/servisdok/tw3_1966.doc
neskutečná roční práce /dělal jsem ho v roce 1971/, hlavně ty přepínače a drátovačka...

http://sweb.cz/servisdok/35w1969.doc
první pokus o "parní" zesilovač  v roce 1972...doma chodil v pohodě, shořel po jedné 4 hodinové nonstop-limitace akci na klubovně SSM na prach a popel. Byl blbě chlazený, na konci byly 6NU73 vyselektované z 2. jakosti, nemělo to žádnou teplotní stabilizaci...

http://sweb.cz/servisdok/20w1972.doc
Druhý pokus o silnější zesilovač, tentokrát mnohem úspěšnější, chodil spolehlivě, chlazený celokovovou kastlí z 2mm Al plechu.

http://sweb.cz/servisdok/z6ws1973.doc
Legendární jednoduchý, spolehlivý a slušný stereozesilovač z roku 1973, pracoval v mém provedení s AD161/162 na koncích a výkonem 2x10W, výborné korekce

http://sweb.cz/servisdok/20w1975.doc
První celokřemíkový 20W konec s "lineárními" koncovými tranzistory, KD602 stály tehdy 135,-Kčs/ks

http://sweb.cz/servisdok/55w1975.doc
Suverénně nejlépe hrající a nejvýkonnější zesilovač mého mládí, realizovaný v roce 1975, jako koncové tranzistory tam chodily 2N3055/MJ2955 v TO3 z vídeňské pobočky Conrada, cena myslím 149 šilinků za pár. První zesilovač, nastavovaný vypůjčeným osciloskopem Křižík T565.

http://www.aldax.cz/archiv/sinclair2.doc
Realizována kopie celého projektu 60, velmi slušný zesilovač, který mám dodnes.

http://sweb.cz/servisdok/100w1978.doc
Skutečné dělo s KD503 na konci z roku 1978, KD503 tehdy stály 365,-Kčs/ks...Osazení zbytku bylo vesměs KFY18/KFY46, emitorové odpory 0,3R z vařičové spirály, zanýtované do desky /odporový drát z vařiče se nedal pájet/, hotové se nedaly tehdy koupit ani u toho Conrada. Poté, co na konci první velké akce střelil, jsem myslel, že si to půjdu hodit /tolik peněz v prdeli/, já blbec zapomněl na to, že T7 má být přilepen na chladiči koncových tranzistorů, přestože mi to o mnoho starší a zkušenější kolega připomínal...
Napájení z převinutého sekundáru 300W rozvaděčového trafa, diody KY718, dva kondenzátory Frolyt 4.700uF/80V. Muselo to dávat daleko víc, než 100W a honili jsme to i do 2 ohm.

http://sweb.cz/servisdok/texan1978.doc
Legendární TEXAN, v této podobě už poněkud upravený. Chodil spolehlivě s KD607/617 na 70W na kanál, první zesák s aktivním chlazením ventilátorkem, vyrobeným z gramofonového motorku a modelářské vrtulky /měl jsem malé chladiče/. MAA741-748 z té doby šuměly jak niagarské vodopády, známý dovezl z Vídně od Conrada myslím Fairchild či RCA uA741-748 a to bylo jiné kafe.

A pak ještě, a ještě, a ještě...nespočet předzesilovačů, korekcí, filtrů, indikátorů všeho možného:-)...

Web

(upravil Thales 31. 8. 2008 0:54)

Re: Chronologicky

Sinclaire díky - zajímavé. Spoustu toho znám z literatury a něco z toho jsem u postavil .o) Klidně pokraqčuj když si najdeš chvilku a chuť.

Můžu se tě ale zeptat proč cpeš obrázky do .doc dokumentu a nepošleš je v nějakém normálním lidském formátu jako je například GIF, PNG, TIFF nebo JPG určeném na přenos obrázků? DOC je na psaný text a pro mě za to trest. Neber to jako kritiku, jen mě zajímá co tě k tomu vede. Mám z toho totiž jakožto ajťák pocit jako když mechanik vidí jak někdo používá kleště nebo ráčnu jako kladivo. Nacpat obrázek do DOCu dá víc práce než ho poslat tak jak je. Leda že bys používal nějaký software který to hází přímo do DOCu, jehož autor ve své pomatenosti myslel že doc je formát na uchovávání a přenos obrázků. Pro mě je to tak trochu za trest.
Kdyžtak tuhle část pak smažu.

EDIT:
Tenhle link ti nemaká
http://sweb.cz/servisdok/z6ws.doc

Re: Chronologicky

http://sweb.cz/servisdok/z6ws1973.doc

(upravil sinclair 31. 8. 2008 8:41)

Re: Chronologicky

Co mě k tomu vede? To, že obrázky, skenované jako "black and white drawing" vycházejí při skenování do  Wordu mnohem hezčí a se zahlazenými hranami, než při skenování do tvaru .gif či .tiff. U mě to nedá víc práce, jen zvolím v HP programu, jestli chci skenovat do souboru či Wordu, je to jedno, nic převádět
nemusím. Obecně jsou gify prakticky vždycky hnusné a potrhané, je to vidět po netu a i já tuhle zkušenost mám.
Černobílá kresba u mě na skeneru /asi díky obslužnému programu/ do .jpg nebo .pdf skenovat nejde.

Web

Re: Chronologicky

Leoši, nemáš někde schémata prvních tranzistorových výkonových zesů ze země přátel nejbližších ? Oni měli nějaká monstra 180 až 600W z germanií, buzené trafama. Fotky jsou v jedné knížce, děsná drátovačka a chladiště.

Web

Re: Chronologicky

Nemám Tome. Pár jsem jich viděl v ojediněle zachycených časopisech Radio, ale ty jsem v listopadu 89 všecky demonstrativně vyhodil smile

Web

Re: Chronologicky

Tedy Leošu všechna čest, postavit si sám takový zesilovač v deseti letech smile, já jsem v té době stavil krystalky a natahoval křížem krážem dráty přes celou zahradu, abych ulovil něco v etéru smile

Bez diskuze; je jasné že popis a Tvá chronologie mnoha konstrukcí svědčí o sympatickém vztahu k bastlení NF elektrotechniky v mládí. Něco podobného neexistuje u dnešní mládeže.

I ostatní VIPové by se mohli na fóru nějak projevit mimo řečí (pardon - kazzatelova publicita v odborném tisku mluví jasnou řečí) smile

Re: Chronologicky

keď som mal 10, staval som lietadlá big_smile kože letecký modelár smile
aj dneska by to imho šlo, keby mal tie elektro krúžky KTO viesť..... prachy by problém neboli, vhodnú čiastku na bastlenie by zaplatili iste radi aj rodičia, nie je to zase veľa.....

Web

Re: Chronologicky

Tak to zase nemáš až tak úplnou pravdu, v DDM jsem vedl IT kroužky a když jsem začal uvažovat o tom, že by se dal zavést i nějákej bastlířskej, tak to zkrachovalo právě na penězích, vybavení by bylo drahý, rodiče často nebyli ochotni ani koupit páječku a navíc, děcka si radši půjdou zahrát hry na pc, než aby se věnovali elektrotechnice. Ono jim to třeba i příjde zajímavý, některým, ale mávnou nad tím rukou, že to je složitý. Nevím, jak jinde, ale u nás je to neuskutečnitelný. A sami od sebe aby si něco udělali? Všechno je děsně drahý pro ně a oni si přeci musej kupovat ještě kredit a maj spoustu jiných výdajů a rodiče nic nedaj... To jsou jejich slova.

Re: Chronologicky

tu vyhadzujú rodičia na iné krúžky horibilnejšie sumy ako pájkovačka smile
musí sa to najprv dobre podať, jak deťm, tak rodičom.

Web

Re: Chronologicky

Si myslíš, že snaha nebyla? Dneska už to prostě není natolik zajímavý. A DDM by musel koupit taky potřebný vybavení, chemií začínaje, přes zdroje a aspoň jednoduchým osciloskopem konče.  A pak nejspíš kupovat součástky, protože rodiče by děckám každej bastl asi neplatili, u nějákejch prvních srand s klopnýma obvodama třeba jo, ale jak by došlo na zesilovače třeba... Vem si, že DDM by dali třeba 500 na rok, spíš víc a pak ještě kupovat dítěti aspoň základní vybavení a součástky ke každý práci znova. To ho radši pošlou za 500 na rok na kroužek, kam už nemusej nic cpát a naučí se tam třeba základy programování. Jelikož dělám na PICu, chci to v budoucnu udělat aspoň tak, že do programování zahrnu i PIC, pak se postaví nějákej bastl pro PIC v rámci kroužku a třeba se z toho jednou vyvine nějákej elektrotechnickej kroužek. Chtěl do toho se mnou jít ještě jeden člověk, co se seznámil s elektronikou právě v kroužku a to přesně v tomhle DDM a je zvláštní, že dřív to šlo naprosto bez problémů a byl o to i větší zájem, než dnes. Ono to vlastně zase až tak zvláštní není, je to spíš následek několika různých faktorů... Ale dost OT, teď má Leoš zaprasený téma smile Je vidět, že za Sinclairem je kus cesty, takhle si malička od vyhrát. Muselo to tehdy dost stát, ne? Hlavně ty lepší kusy, když píšeš, že za KDčka 350Kč/ks. S takovou cenou bych se na to v tý době asi vybodnul, nemít "svoje zdroje". Rád se podívám i na další počiny. Já jen vím, že v rozmezí mezi 10-15 rokama bych nejspíš ani jednu z těch věcí nerozběhal, kdo ví, jestli teď smile

(upravil sinclair 31. 8. 2008 14:04)

Re: Chronologicky

Froggu, nemáš ve všem pravdu. Děcka by bastlily, jen by se z nich kouřilo, na penězích to taky nestojí, jestliže jim rodiče dokáží financovat všechny možné píčoviny od mobilů a kreditů do nich, mp3 playery, značkový oblečení, inlajny...stojí to na naprostém nezájmu organizace, která by ze zákona měla volnočasové aktivity dětí organizovat a financovat, u nás  je to Dům dětí a mládeže /DDM/, je určitě v každém trochu větším městě, ve větších aglomeracích je jich i více.
Už jsem to tu kdysi psal, nabízel jsem poměrně tlustý sponzoring elektronického kroužku při DDM a měl jsem to vymyšlené tak, že děcka, které by prostřednictvím rodičů /a jejich potvrzení zaměstnavatele nebo kopií daňového přiznání/ prokázaly, že žijí na hranici či pod hranicí životního minima, by byly od ročního poplatku za kroužek osvobozeny a byl by jim DDM financován i materiál na činnost. To je myslím si fér.
Byla to jedna z věcí, které DDM na tom mém projektu vadila, aniž by mi zdůvodnili proč - prokázali tak, že jim nejde o děcka, ale o peníze, šmejdům.
O náplň kroužku nebo třeba autoritu učitele bych strach neměl - jednu /dlouhou/ dobu jsem dělal profesionální DJing - přiživoval jsem se jím přes 16 let/ ,dělal jsem na místním kulturáku tzv. Kinderdisco od 17.00 do 21.00 a dokázal jsem bez potíží zvládnout i 250 faganů.
Celý problém je prostě v tom, že zodpovědné organizace jdou cestou menšího odporu a nákladů, takže děcka mají smůlu.
Třeba ale ještě zmoudřím, vyhádám s ředitelem kulturáku nějaký nebytový prostor, z města, příspěvkových organizací a sponzorů vytluču nějaké peníze a spustím to sám.
Ať po mně na tomhle světě něco zůstane..

Froggu, všechno financovali moji rodiče, prarodiče pak formou různých postrčených padesátikorun ze skromných důchodů apod. Moji rodiče to financovali proto, že viděli, že mě to baví, místo vymýšlení kravin a nesmyslného běhání za pukem či merunou jsem s dalšími dvěma kámoši byl zalezlý v dílně.
A koneckonců brzy i jakési výsledky byly. Dokázal jsem si i slušně přivydělat výrobou různých kabelů k míchačkám, prodlužovaček, nabíječek na akumulátory, třem místním dechovkám jsem udržoval v chodu ozvučení, sem tam nějaké to opravené rádio či magneťák...
Měl jsem kliku, že mě v tom podporovali nejen rodiče, ale pomáhal mi i jeden místní zaměstnanec Komunálních služeb-televizní opravny, od kterého jsem si nosil spousty vyřazených šasi z televizorů, reproduktorů, traf i všelijakého materiálu, který "zbyl", pomáhal mi i jeden lázeňský lékař-balneolog, jehož celoživotním koníčkem byla elektronika a radiotechnika - bývalý OK2VI. Ten měl spoustu známostí  a vděčných zahraničních pacientů, takže nebyl problém sehnat i nějaké "kapitalistické" moderní součástky.

Web

Re: Chronologicky

No jo, jenže u vás mají kliku, že tam jsi ty. Tady u nás neznám nikoho, kdy by měl na to šéfovat takovej kroužek. I kdyby se to dalo nějak ufinancovat, tak není mistr-učitel. Bejvalej svazarm je out už léta, a ty lidi co to tenkrát vedli jsou buhví kde. Vesměs to byli lampasáci, a místo kasína je dneska Tesco s OBI.

Re: Chronologicky

Já pevně věřím tomu, že kdyby se mezi mladejma rozkřiklo, že se tam staví 100W zesilovače a důkladný reprobedny /Sovereigny nejsou tak drahý/ a podobný, pro ně atraktivní věci, tak by sem dojížděly děcka i z 20km dálky.

Web

(upravil froggg 31. 8. 2008 14:07)

Re: Chronologicky

Ano, je to tak, jak říkáš, o tom jsem se nezmínil, jelikož to je už dneska braný jako samozřejmost. Organizace neprojevila žádnou aktivitu, který by tenhle nápad podpořila, všechno šlo z mojí a kámošovi iniciativy a DDM nám spíš ještě házel klacky pod nohy, protože věděli, že by to znamenalo nějáký investice. Je to těžký. Když jsem chtěl posledně rozjet trošku odbornější kroužek, tak mi nebyla udělena ani potřebná hodinová dotace a za hodinu tejdně se toho fakt moc nestihne. Jde jim o peníze, to je beze sporu. O děcka jde nám, vedoucím a externistům, kteří tam za drobný bakšiš (35-50kč) kočírujou někdy nesnesitelný smrady. A i někteří z těch externistů tam choděj spíš už jen ze setrvačnosti pro svojí pětistovku měsíčně. Ale ono, nevím jak jinde, ale tady na malým městě není moc zájem o tyhle odborný předměty. Minulej rok se mi na kroužek programování přihlásili dva kluci, takže se to ani neotevřelo. Za to byly plný 3 kroužky hraní her po 10 lidech. Ve větších městech je to možná jiný...

Jinak ty jsi to měl celkem v pohodě, docela slušnej sponzoring a vlastní hlava, takže i přivýdělek z vlastní iniciativy. Mě nepodporuje nikdo a musel jsem si na to vydělat buď servisováním PC, nebo elektroniky, na kterou jsem stačil a nebo pak z peněz, co jsem dostal na jízdný. Občas se jelo stopem, nebo s kámošem na motorce, jindy jsem oželel svačinu... smile A občas jsem něco dostal od kámoše, co se věnuje DJingu už asi 20 let a v tý době se bez znalostí elektroniky tohle nedalo vykonávat a on má za ty léta doma takových pokladů, že mi čas od času něco věnoval a já si doma hrál. To byl tu Transiwatt, tu měnič z 12V na 230V, támhle zase nějákej strobáč nedodělanej...

Edit: K těm 100W zesikům - tady pořád vládne mínění, na co stavět za 5000 100W zesik, když si můžu koupit za 2500 500W domácí kino od Geniusu. To by chtělo taky rozšířit osvětu. Kámoš debilní kretén jeden blbej, vždycky mě to nasere, když si na to vzpomenu, prodal dva satelity s celkem slušnejma reprákama a 150W zes Yamaha, asi 10-15 roků starej a místo toho koupil nějákej hnůj od Logitechu za 7000 nebo kolik, je to sice jejich nejvyšší model, ale hudbu z toho poslouchat bych nemohl, on je z toho ale celej vyplesklej a těžko mu vysvětlit podstatu. On je hluchej, nebo co, tak mu je to asi na jednu stranu jedno.

(upravil Thales 31. 8. 2008 14:27)

Re: Chronologicky

Sinclaire GIF může vypadat velice pěkně, jde jen o to jaký konvertor na to použiješ. To že většina lidí používá nevhodné či nebhodně nastavené konertory je smůla protože tak kazí pověst formátu GIF. Já používám konvertor který je součástí prohlížeče ACD See a to konkrétně jakousi prehistorickou verzi pro Win95 (prostzě mi vyhovuje víc než novější verze téhož programu).Zde je vzorek z Radiových Konstruktérů které postupně skenuju:

http://www.thales.adslink.cz/RK65-2/RK65-2_str40-41.GIF
http://www.thales.adslink.cz/RK65-2/RK65-2_str42-43.GIF

Drobné neostrosti a chyby v obraze jsou dány technologií skenování, nikoliv formátem GIF.

(upravil sinclair 4. 9. 2008 7:43)

Re: Chronologicky

http://sweb.cz/servisdok/zetawatt1420_01.jpg
Legendární Zetawatt, vyroben v mnoha kusech, ty poslední měly stabilizovaný symetrický zdroj, páč MDA byly citlivý na přepětí a zvlnění napájení.

http://sweb.cz/servisdok/andr1.doc
Výborný koncový zesilovač pana Andrlíka, oprásklé zapojení z časopisu Funktechnik.

http://sweb.cz/servisdok/tw100L.doc
Výkonný muzikantský Transiwatt 100L, elektricky nezměněná varianta staršího germaniového TW100G z roku 1968, TW100L z roku 1970 už má křemíkový předek. TW100G jsem v roce asi 1974 vyrobil dva. Běžně to běhalo i do 1,3 ohm /tři 4 ohm bedny paralelně/. Nechutný vybírání tranzistorů 156NU70 na vstupy, aby to šumělo aspoň snesitelně. Musel jsem jich koupit skoro čtyřnásobek potřebného počtu. Zbytek jsem pak věnoval radiotechnickému kroužku na základce, do přijímačů to vyhovuje, tam nf šum nevadí, hlavně když kmitá tam, kde má.

http://sweb.cz/servisdok/sinclair04quasi01.jpg
Jedna z českých variant Sinclaira

http://sweb.cz/servisdok/sinclair05compl01.jpg
http://sweb.cz/servisdok/sinclair05compl02.jpg
Další varianta Sinclaira, tentokrát komplementární konec

http://sweb.cz/servisdok/sinclairC18_01.jpg
Stavebnice Sinclaira, prodávaná v osmdesátých letech Teslou Eltos jako stavebnice. Legendární kapacitní dělič.

http://sweb.cz/servisdok/z30.jpg
Dobový leták - reklama firmy Sinclair na základní modul Sinclair Z30 Projectu 60

http://sweb.cz/servisdok/z50_ad.jpg
Totéž, ale výkonnější, verze Sinclair Z50, originál modul Sinclair Radionics

Zajímá Vás to, nebo už mám přestat luxovat v kompu? smile
Froggu, na to je nejlepší a nejnázornější recept: říct šušňovi "tak to kino dones a porovnáme to tady s tou stovkou" a je vymalováno, názory utvořeny.

Web

Re: Chronologicky

Jasně že zajímá! Jen luxuj, luxuj...
Mrkni na můj vzorek.

Re: Chronologicky

No jasně. To je ten případ barevnýho humusu, co bych já na svých stránkách nesnes. Když bych Ti totéž oskenoval jako "BW drawing" do Wordu, budeš si myslet, že je to text napsaný a vytištěný včera a ne v roce 1965...

Web

Re: Chronologicky

Já jsem to úmyslně udělal takhle aby z toho na člověka dýchlo to kouzlo zažloutlých stránek pěkně na papíře. Prostě co nejvíc čtenáři přiblížit pocit že si to vezme fakt do ruky a bude listovat. Kdybych to chtěl mít jak napsaný včera a šlo by mi čistě jen o text udělal bych to jinak. Holt máme jiný náhled na věc. Ty preferuješ obsah, já preferuju celek.