Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Reproduktory » Vlhkuodolné repro do jeskyně

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 58]

Téma: Vlhkuodolné repro do jeskyně

Zdravím všechny DIY nadšence!
Mám asi na zdejší poměry trochu zvláštní dotaz: hledám nejvhodnější reproduktory na stavbu boxů, které budou hrát v jeskyni.
Tzn. velká vzdušná vlhkost....
Chystám se stavět prostorovou multimediální zvukovou instalaci a kromě hudebních kompozic musím vyřešit i samotnou audio techniku. Vše mám, jen mi teď schází repráky. Přiznám se, že skrze hi-fi a stavbu beden jsem spíše intuitivní začátečník, proto se raději zeptám zkušenějších. ( i když už jsem taky něco málo postavil). Jsem zvyklý na studiové monitory a rád bych se dostal s detailem ve středech a výškách co nejblíže studiovému poslechu. Peníze ale na to nemám....

Abych to upřesnil - celá práce je zaměřená na průzkum možností prostorového zvuku.
jde mi o stavbu 10 repráků připojených na 2receivery YAMAHA RX-V363 (6-8Ohm, uvádí 100W/kanál, ale vzhledem k tomu že 5 kanálů má dohoromady jen 250W zdroj, tak to laicky vidím, že repro 30W RMS bude dostačující - nehodlám to nějak solit - jde mi příjemný až ambientní zvuk).
K tomu bude ještě extra 250W subwoofer se zesilovačem ze stavebnice ALDAX. Subík budu řešit později ( opět nejde o ultra tlak, aby jeskyně nespadla, ale o dynamické až filmové spodky, které jdou co nejníž a zaplní prostor subbasovou energí. Subbas je kocnipován s velkou rezervou).
Takže surroundové bedny nemusí hrát co nejhlouběji - bohatě stačí tak od 80Hz výš.
Jde mi samozřejmě o co nejlepší detail, čitelnost, dynamiku a lokalizaci a to za rozumnou nepřehnanou cenu.
Na jednu bednu mám cenový limit cca 1000,- (bez materiálu na ozvučnici). Tj. středobas + výškáč + vyhýbka
Nejraději bych volil jednopásmové řešení, ale Fostex dělá vše z papíru, takže by se membrány brzy rozpadly.... Pak už jsem našel jen slabší Aury, Hi-Vi, Peerless... ty by prostor bohužel neutáhly. Coaxiální autorepro nepřipadá v úvahu, protože je většinou 4Ohm.

Je to trošku zapeklitá volba - ano nabízí se na trhu řada už hotových vlhkuodolných reproduktorů( např..
http://www.visaton.com/en/chassis_zubeh … 16_sw.html ), ale já moc nevěřím jejich kvalitě a stejně mi přijde, že se jedná o normální reproduktory s polypropylenovou membránou, akorát že jsou v plastové bedýnce, kam nezateče. Pochybuji, že je magnet nějak speciálně řešen... Prodejci tvrdí leccos.

Nechci hotové plastové krabice, protože bych rád vymodeloval vlastní jeskynní design a udělal ozvučnice z lehčeného betonu. je to celé velký experiment...

Co byste mi ze svých zkušeností doporučili?
díval jsem se třeba na toto:

http://www.monacor.cz/catalogue-product … SubKtg=881
http://www.monacor.cz/catalogue-product … SubKtg=476
http://www.monacor.cz/catalogue-product … SubKtg=514

Díky za jakékoliv věcné komentáře!

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

To sis dal dost velké sousto. Akustika jeskyně je vhodná pro hudbu ? Jakou to má mít životnost ? A jaká je tam doopravdy vlhkost ?

Web

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

Do jeskyní a podobných vlhkých prostor dělala nebo dělá AQ dvoupásma s P13WH00 a plastovou takyVifí kalotou. To ale přesahuje tvůj rozpočet, každopádně 1000 na bednu je dost mizérie... Polypropylen je nutnost, ty Monacory co navrhuješ jsou reálná možnost (otázka z čeho je vrchlík, bojím se, že síťovina), ale to, jak se bude chovat v takovém prostředí textilní závěs těžko odhadneš, přinejhorším se zkroutí tak, jako to uměly staré Tesly.

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

No a taky nezapomeň na bezpečnost, jeskyně nebude deklarována jako prostředí obyčejné. Na bazény jsou třeba určeny malé satelity, kde jsou i plastové koše repráků, vydrží to velké vlhko, ale zvuk je jako z mizerných PC bedýnek.

Web

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

Akustika jeskyně je vynikající. Hlavně veškěrý zvuk budu komponovat pro přímo pro jeskynní prostor. Je tam krásná difůze zvuku, žádné stojaté vlnění. Není to žádná hala s velkým dozvukem. Vzdušná vlhkost je ale opravu velká - nemám to nijak změřeno, ale jde to ihned cítit. Všechno po jednom dnu nasákne. Ze stropu kape tu a tam voda v podstatě nonstop.
Chtělo by to samozřejmě něco bez textilu, nebo aby závěs byl hermeticky uzavřen, pokud to lze..
Reproduuktory se pokusím maximálně zaizolovat v bedně, ale vlhkost je prevít...
1000,- mohu trochu překročit - max je ale 1500,-
Máte někdo zkušenosti s venkovním repro? To je v podstatě to samé.

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

Já nejsem žádný odborník ale řekl bych že větší problém než ty reproduktory budou v tak vlhkém prostředí delat recivery. A nebo budou umístěny někde venku a od nich půjde půl kiláku kabelů.. smile

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

No ty Visatony mají IP54, což by do jeskyně šlo, ale jak říkám, raději bych si repro postavil sám - věřím, že bych dosáhl lepšího zvuku.
Bedny musí vydržet v jeskyni 2 měsíce a potom se uvidí - každopádně by měly být připraveny na nonstop pobyt ve vlhku...

Receivery budou hermeticky uzavřené - to je jiná kapitola. Nebudou tak daleko . cca 30m od repra
Ale repro bude v prostoru...

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

Pro podobnou dočasnou instalaci (páni umělci si vymysleli) jsme použili pasivní monitory 5"+kalota. Bylo to něco jako M-Audio, strčené do tenkého igelitového pytle, zavařené, kolem vývodu velmi dobře zatěsněné. Po měsíci ve slaném a vlhkém prostředí byly po vybalení cítit solí a byly tam jasné stopy koroze na šroubech...

Web

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

ja bych tam dal neco jako ten bilej PP monacor, na kterej si odkazoval a k nemu treba DT-284. ale je otazka, jak textilni kaloty snasej vlhkost...magnety, vyhybku a vsechny el. spoje bych zalil nejakym gumoasfaltem, ptz neverim, ze se nedostane alespon nejaka vlhkost i dovnitr. no a dalsi problem je jak ty bedynky pripojit, ptz. ty levny terminaly by imho zkorodovaly a 30m kabel napevno je celkem nepraktickej.

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

Kedysi, keď som bol v jaskyno, tak tam na ukážku akustiky pustil sprievodca hudbu. Pamätám sa, bol to Vangelis. Hrali tam dve teslácke plastové čierne bedne, každá osadená dvoma ARO6604. Napriek papierovým membránam a plasovej bedni to hralo veľmi slušne. Tieto bedne osadzované aj ako dedinský rozhlas, a podobne, kde na ne prší, svieti slnko... A roky držia. Ja by som sa toho až tak moc nebál.

Web

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

Vlhku-vodo-odolné jsou třeba takovýhle: http://www.marine-audio.com/Products/Speakers.htm Ty ale z rozpočtu nezaplatíš sad

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

..........já vím, ale dexon má taky něcov sortimentu

Web

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

Napadlo mě zkusit něco z autohifi ale tam impedance 8R nehrozí.

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

A proč autofifi ? Copak se ozvučujou pojízdné sauny ?
Kdysi dávněji se na podobný účel adaptovaly TVM, konkrétně ARN5608, ARX cosi (nějaký typ pro TV) a ARV104. Nechaly se rozebrat, pořádně poniklovat vše holé a membrány se impregnovaly epoxidovým tropy lakem s fungicidem. Bylo to v bývalém protileteckém krytu, kde vlhko kolísalo od 95% do 70% (při odvětrávání). Neupravované repra tam po půl roce vypadaly jak ze starého rádia z 40. let, vyšisované, pokroucené, některé i funkční.

Web

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

a jak dopadly ty ošetřené? Občas jsem taky viděl u lidí třeba na dvorku staré papírové tesly, které byly venku pořád a i přesto že byly rezavé, tak v klidu hrály...
Každopádně středobas membránu rozhodně PP s gumovým zavěšením - to bude zvenku myslím úplně ošetřené.
Magnet uvnitř zalakovat a obmotat gumopáskou. Ale co s uchycením membrány u cívky ??? To bývá naprostovětšinou textil -  a te upřímně by mě zajímalo zda komerční vlhkuodolné reproduktory mají nějkaý jiný materiál...
Asi to nalakovat a použít impegnační sprej. Kdoví co to udělá se zvukem...  Trochu to asi lakem ztuhne.
Ale výškáč přesně nevím - titam, aluminium? Nevím jak je takový výškáč konstručně řešen - zda mu vlhkost zvenku nevadí...
Rozhodně ne textilní/papírový.

Zajímá mě, v čem tkví rozdíl mezi normálním PP reproduktorem a vlhkuodolným reproduktorem? Jestli to náhodou není jenom nějaký
reklamní trik.
btw neznáte nějaké pp fullrange repro s výkonem 30-50Wrnms jiné než papírové Fostex?


Jinak DT 284 jsou 4Ohm a cenově už moc vysoko...

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

Upravené dopadly dobře, sice zflekatěly, ale hrály. Nějaké Tesla ARZ 8" jsem zažil, že vydržely dlouho ve vlhku, akorát středítko nepříjemně ztvrdlo. U starších Tonsilů se středička podivně vyboulila tak, že membrána povyjela ven asi o 5mm a uhla trochu bokem.

Web

(upravil nv43 18. 1. 2009 21:49)

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

To autohifi protože musejí snášet horko/mráz a v zimě tam moc suchý vzduch není s čím musí výrobce počítat. A taky cena když je rozpočet na jednu bednu 1000,-  Ty visatony z odkazu by zvukově nestačili? co tak tu bedýnku zevniř vylepit tecsoundem kdyby třeba nějak rezonovali možná by i to samotný zpevnění a vytlumení posunulo zvuk o něco nahoru.

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

Nechci se hádat, ale s tou vlhkostí to v autě není moc zlé. Jinak by byly mnohem větší problémy s plísněmi a životností některých dílů. Teplota je věc jiná.

Web

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

ze sou 4ohmovy neva, to si prizpusobis... a ta cena je pokud vim za par, takze to taky jde...

Re: Vlhkuodolné repro do jeskyně

Vlhkost v takové jeskyni se blíží 100% a hlavně, je tam pořád. Takže horší podmínky, než venku na dešti, kde to potom vyschne a vítr dosuší. Pokusil bych se celou bednu hermeticky uzavřít, aby nebylo nutné chránit repráky zevnitř a stejně bych tam šoupnul pytel s hygroskopickým materiálem. Myslím, že pravidelná kontrola na povrchu bude nutností.
Potvrzuji, že poslouchat hudbu pod zemí je zážitek. Jediným rušivým zvukem je vlastní dech.

Příspěvky [1 až 20 z 58]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Reproduktory » Vlhkuodolné repro do jeskyně

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£