Téma: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

Ahoj, jak u teto výhybky tlumit výškáč a střeďák ? Hrají příliš hlasitě oproti basu. Případně jak přidat na basech ?
http://www.bsacoustic.sk/image.php?file … autosize=1

Díky

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

Sú tam na to odpory. Pred jednotlivé členy sprav útlmové články a šmitec. Inak vexla nič moc.

Web

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

Nojo, co je tu útlumový člen ? Odpor ? Kolik Ohmů ?

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

co tam máš za repra?

(upravil MiKas004 17. 3. 2009 21:27)

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

2x ARN 6618, ARP 150-00-4 a ARV 104-04-4

na výhybce jsem jen vyměnil kondík výškáče za svitkový

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

Každopádně přilep navíc magnety na basáky.Dva kousky magnetu  bych měl.

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

a co kdybych vyměnil basáky za ARN-230-0000/8, mají citlivost shodnou se zbytkem

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

Nejistý výsledek,spíš bych se přiklonil nalepit magnety.levnější verze pro začátek.

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

Lepit magnety je podle mě to poslední, co tahle sestava potřebuje.

Ten základ, je udělat výhybku, která alespoň přibližně dle charakteristik použitých měničů. Nějaké měření by bylo ideální, nebo aspoň simulace podle charakteristik.

Podle katalogových hodnot by citlivost těch 6618 k tomu ARP mohla být v poho, ale otázkou je, že ta výhybka klidně může dělat hrby 10 dB nahoru i dolů, protože kašle na fázi.

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

Je to cele spatne. Kombinaci 6618 a ARP150 jsem si zkusil, nefunguje. Zvlaste ve 4ohmove verzi ARP je jeji citlivost proti tem basovym strasne mimo. Muzes v podstate libovolne pokusovat s jakymkoliv odporem seriove PRED filtrem te vyhybky, a pridavat postupne, ale je treba vedet kam ho zaradit. Zarazenim odporu mezi vyhybku stredovy ARP samozrejme rozladujes vyhybku, muesl bys pouzit odporovy clen, ktery se da sice snadno vypocitat, ale jeho ucinnek zas tak predvidatelny neni - je to ovsem zcela jiste lepsi, nez tam dat jenom odpor seriove, nebo nic.
dogoogli si vzorecky pro "L-pad". O stejne db bych pritlumil i ARV.
Az ti vyjde o kolik db je treba ty stredovrchy pritlumit, tak to pritlum tak o 2-3db vic, nez by teoreticky bylo treba, bude to znit lepe.
Otazka taky je v jake ozvucnici ty ARN mas. A predpokladam, ze paralelne zapojene. smile
Magnety bych take radeji nechal na jine aplikace...

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

Repra mám v uzavřených oddělených kastlích. Tzn. Nahoře basák a výškáč ve společném prostoru = 32l, pak je v samostatném prostoru sřeďák = 8l a pak je zase basák = 32l. Když jsem to začínal stavět, tak jsem poslal nějaké obrázky a fotky do kategorie Reprosoustavy : http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=7063
Co to vlastně je ten odporový člen si vygooglím, ale stále nevím, kolik Ohmů potřebuji k tlumení určitého počtu dB ?
Jako například 5 Ohmů utlumí repro o 1 dB .... atd. .... - omlouvám se, pokud tu plácám nesmysly, jsem jen laik.

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

Jsou na to vzorce. Neni to tak persne jako simulace, nebo mereni, ale pro to, aby plus minus udrzel stejnou impedanci a trosku pritlumil pasam to staci.
Rozumim tomu spravne, ze mas ted pro dolni basak o dost vetis objem nez pro ten horni? Ono to u TVM nemusi byt tolik na skodu, rozplacne se ten jejich hrbec na sirsi oblast a nebude tak ostry a vliv na prednes dole ma u TVM milion jinych veci, tohle uz nebude tak horke.
Mas vlastni komoru pro stredak a vyskac, nevidim tedy duvod davat tam ten smejdsky ARP. Pouzil bych neco jineho. Kdyz uz mas tu diru, tak bych byt tebou zkusil koupit jednu 4ohmovou ARX150 a zkusil ji tam dat zatim bez upravy vyhybky a poslechnul, co to dela. Kdyz jsi vymenil za svitek kondenzator pred vyskou, tak vymen jeste kondenzator, ktery je v serii se stredakem. Nebude to nejlevnejsi, ale aspon MKT205 tam patri, rozhodne ne elyt, co tam je.

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

Nene, to jsme se nepochopili. Podívej prosím na:

http://s4.postimg.cc/j3n9bxo6x/2601_pict3813.jpg http://s4.postimg.cc/djfdf1epl/2601_pict3824.jpg

Horní basák je s výškáčem a střed a spodní bass jsou zvlášť. Ta úplně spodní komora je taky oddělená (ty půlměsícové díry jsem uzavřel deskou). Basáky jsem měl, kupoval jsem výškáče a středy. Středy byly celkem drahé, tak bych je nerad hned měnil a podle toho, co se tu všude píše o ARPéčkách.... no kdo by je teď chtěl ? Navíc jsem je už odlakoval. Jako nejlevnější vidím to utlumení středů a výšek na výhybce. Odpory stojí řádově pár korun. Jen přesně nevím jakou hodnotu zvolit a kam to pak zapojit. Na výhybce už nějaké dva odpory jsou, žeby to byly ty, které vyměnit ? Jsem z toho jelen.

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

Tlumeni stredu i vysek uz tam bude. Prekresli si schema te vyhybky a bude ti to jasne.

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

Tu výhybku znám, reps. její 8 ohmovou variantu http://www.volny.cz/denkez/CN%2003-3-12_8.pdf
Napiš, jaké jsou tam odpory ve 4 ohm verzi.
Ty basáky máš zapojené paralelně, jak se tě ptal Michal?

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

Takový pěkný práce a zase bez měření, je to škoda. Neříkej, že okolo Ostravy není nikdo, kdo by to mohl propísknout?

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

Pokud by se někdo na měření našel, asi by se mi už dříve ozval, ... ale nic.
S tím překreslením smile Asi jsem lama. Jsem strojař, ale ne elektrikář. Už jsem zkoušel přijít na to, jak je to zapojené, ale asi jsem v tomto fakt lama.
Basáky mám zapojené paralelně. Na výhybky se podívám, hned jak příjdu domů a napíšu tu hodnoty odporů. Raději to vyfotím a popíšu smile)

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

Podivej se, jak vypada klasicka paralelni vyhybka pro tripasmo, respektive jeji schema a pak si prekresli cesty pro jednotliva pasma. Proste jsi od plusove svorky basaku a snaz se dostat na vstup vyhybky. V ceste budes mit civku a pravdepodobne vuci kostre kondenzator nebo vice.
Na stredaku toho bude navesene vic, tam bude v ceste kondik i civka, to same vuci kostre.
Na vyskaci to same co basak, akorat opacne, takze v ceste kondik a civka proti kostre a prave jeste nejspis jeden z tech odporu nekde v ceste signalu.

Nevim jestli konkretne takhle vyhybka nema jeste nejakou kompenzaci, pokud neni na vyskaci nebo stredaku strmost 18db/oct, nebo ty dva kondiky co jsou "kolmo" (podle stranek tvm) nejsou jeden "bipolar" je to cista 12-12/12-12db. U 12db vyhybky neni jedno kam ten odpor lupnes a pred filtr se ti to pravdepodobne nepodari, bude treba asi vzit  za vdek tem L-padum.

Lpad se da jednoduse spocitat, ale neni to treba, zkus tohle:
http://www.sengpielaudio.com/calculator-Lpad.htm
Kdyz budes delat clanky podle tohohle a strkat je mezi vyhybku a reprak, nemusis se o vyhybku vicemene starat. Nemusis dodrzet presne ty vypoctene hodnoty, desetinka sem, desetinka tam, prizpusob to standardne koupitelnym odporum v rade a pouzij aspon ty 5W co jsou na vyhybce. klidne to napras na zkousku primo na svorky repraku, nebo nekam na kabel. smile

(upravil MiKas004 19. 3. 2009 19:51)

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

Tak dnes se k tomu prozkoumání nedostanu. Věřím, že zítra to stihnu. Ale jako nejjednodužší bude ten L-pad.
Zatím moc díky za rady a kdyby jste někdo věděl o někom na severní moravě, kdy by byl ochotný provést měření a ke komu bych mohl přijet, dejte prosím vědět. Díky !

Jo, ještě fotečka smile
http://s4.postimg.cc/g4ky2k43d/2601_pict3837m.jpg

Re: BS Acoustic - CN 03-3-12/4

MiKas004:
V jiné části tohoto fóra píšeš, že ty basáky jsou nějaké Westry, nejvíce podobné ARN 6614. Předpokládám, že se jedná o stejnou soustavu. Co tam tedy máš a s jakou impedancí? Pokud 2 × 4 ohm, tak to není dobrý nápad.
Jinak schema výhybky (alespoň její 8 ohmové varianty) náš o pár příspěvků výše, nemusíš nic vysledovávat.