Téma: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

Plánujem si postaviť nejaké to zvučítko na akcie. Zatiaľ nemám veľmi predstavu čo presne by som šiel zvučiť - chcem sa však "zasvätiť" do toho oboru a postupne aparatúru upraviť potrebám. Zatiaľ to bude len na grilovačky - tech,house a príp. nejaké tie školské akcie - hovorené slovo a pod. Chcem teda aparát "univerzálny" do miestnosti aj von, so subwoofermi aj bez nich.
Celkovo za tieto peniaze plánujem postaviť - dva satelity, dva SW a dva stereo zosilňovače. V prvom rade som od toho chcel malé rozmery a možnosť použiť satelity aj bez SW. padla teda voľba na 15" a to delty 15"LF. Satelity napríklad EMI 151. Myslím že budú vyhovovať potrebám začiatočníka v PA smile
SW k tomu, ak bude potreba som premýšľal nad B&C 15PS76/8. Otázne však je, či nebudú slabé k tým satelitom keďže sú tiež "len" 15". Väčšie 18" by som nerád kôli veľkosti a zas nepriamo vyžarujúce SW v miestnosti v takomto počte vraj nehrajú?
Zosilňovače k tomu by boli KMD 7666. Plánujem kúpiť len dosky a súčiastky zvlášť /nie z EZK/. Zabudujem ich do 2U racku. Napájané by boli každý samostatne 800W toroidom a filtráciou 2x10m na vetvu. Chladenie samozrejme tunel prefukovaný ventliátorom. Podľa toho čo som sa dočítal tu na fóre a aj na sinclairovom webe, mali by to byť spoľahlivé zosilňovače. Zvukovo budú dúfam tiež dobré. Zaťažované len týmito 8R reproduktormi. A aj to, tie v satelitoch nepôjdu nikdy "nadoraz". Chcel by som tam všade istú rezervu.
Tak čo,pôjde to k sebe?

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

No nikdo moc nepise,,, no ja si myslim, ze je to celkem rozumny na zacatek.

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

No chtělo by to trošku jinak a to zásadně. Na začátek by to chtělo malý mix, nějaký mikrofon, stojany pro mikro i satelity, kabely a co crossover ten není potřeba? Satelity bych bral na začátek, ale suby v osmi Ohmech jsou neadekvátní. Nevím proč jsi se rozhodl ke stavbě zesilovačů, když dnes pořídíš levněji hotový zesilovač. Nevím také, jak by jsi narval do 2racku tebou zamýšlený zesilovač s dvěma 800W toroidy. Filtrace  10G na větev je málo. atd atd.

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

Hmm,,, dle meho, suby v 8mi ohmech jsou samozrejme v poradku. Filtrace 10M take neni zadna katastrofa - kolik tak asi byva v zesiku, ktery si muzes koupit jak doporucujes? Proc si to chce stavet? Asi ho to bavi...?

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

Tak znova. Suby samozřejmě v pořádku nejsou k té deltě. hanzsi, kdyby jsi někdy takový zesilovač postavil, provozoval ho, tak tu nepíšeš svoje domněky. 15G na větev je doporučená hodnota při udávaném výkonu. Já ve svém 2x SPD 600 jsem použil zdroj doporučený a dodávaný Aldaxem 3x5,6G na větev, což je nějakých 16,8G na větev.

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

čo sa týka tých zosilňovačov - hej baví ma to.Ani som moc neuvažoval o kúpených. Tá filtrácia je 2x10m na vetvu,pre každý zosilňovač zvlášť, každý by mal aj svoj toroid 800W takže ja si naozaj nemyslím, že by mali nedostatatky v zdroji. Mňa skôr zaujímalo, či má niekto s nimi skúsenosti v PA. Chcem si ich proste postaviť a neriešiť už zosilňovače.Oni by si len pekne hrali a ja by som sa venovalo ostatnému smile
george - hej mix a satelity. To že ich bude potreba mi je jasné. Ono zatiaľ to budem používať len na hranie, keďže sa tak okrajovo venujem technu a housu. Mix mám behringera DJX700 a prehrávače american audio CDI500. Minimálne mix by som chcel časom vymeniť, alebo teda určite dokúpiť nejaký pre zvukára a aj tie mikrofóny k tomu. O výhybke som zatiaľ uvažoval len toľko že zoberem od behringera tú dvojpásmovú CX2310 s tým, že by som tam pomenil operáky nech mi to moc nešumí vo výsledku. Káble k repro už mám započítané v cene, dva 7,5m a dva 10m. Dobrý nápad je ešte s tými stojanmi,hm. To by som už ale skôr dal tyč medzi sub a satelit.

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

George: jo par zesilovacu jsem postavil, jeste mnohem vic jsem jich mel doma na opravu - namatkou, co si vzpominam MAD, Tengler, PSA, QSC, Crest, Crown, Behringer... a jak rikam, zesiky nizsi cenove relace, ktere by teoreticky prichazely v uvahu, na tom s filtraci obvykle nejsou lepe nez 10G.
Je blbost klast nejakou zasadni vytku proti Bobiskovi na tom, ze tam bude jen 10G.
Subama ve ctyrech ohmech se toho moc nezachrani a a 8ohm umoznuje posileni, kdyz by si dalsi dva treba nekde pujcil.

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

Veď presne o to ide, že nechcem nič z tých lacných zosilňovačov. Som v takej domienke že ten koniec z EZK bude na tom lepšie, keď sa osadí značkovou bižuterkou. Ako som už písal, je tam 2x10m na vetvu,celkovo 4x10m + 800w toroid pre jeden kanál, to sa vám zdá málo? Keď z toho polezie tých 400w/8R? do 4R záťaže to neplánujem prevázdkovať, len ak by som časom dokúpil subwoofery, no myslím že by mi toto stačilo.
Hanzs - myslíš že by sa tie EM151 dali používať aj v dome, normálne namiesto hifi reproduktorov? Osobne sa mi "tvrdý" PA zvuk páči oveľa viac ako "mäkký" z hifi bední. Ide mi len o to,či to bude dobre hrať aj potichu?

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

Jasne ze dali. Urco k 15" satelitom by som bral 18" kompaktne  suby. Nieco ako SUB 18 od B&C speakers. A satelity aby si nemusel neskor dokupovat by som bral EM215Kit co su 2x bass a 1x horna .... smile

Web

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

Ja už mám drevo na ozvučnice narezané, keď bude pekné počasie ich idem už postaviť smile EM215 som nechcel lebo sú moc veľké a neviem kde by som ich zatiaľ skladoval a ako vozil, tie EM151 mi prídu veľkosťou akurát smile jj ten sub kuknem,dík za typ

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

Bobisek: takze to mas 40mF pouze na jeden kanal? Tak to je az kam... smile
S tim jak to bude hrat doma - to je hrozne subjektivni, zrovna nedavno jsem mel doma PA bedny a rozhodne by me nevadilo poslouchat je dyl, byla tam teda kappaLF PRO na spodku.

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

Bobisku, proč se tu vyptáváš, když jsi dávno rozhodnutý co budeš dělat a už děláš. KMD 7666 nebyl žádný kastovní trhák a v době, kdy se prodával jen jako hotový modul se ho za ty roky neprodalo ani dvacet kusů.

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

george - pýtam sa preto, či tu nie je niečo vyslovene na píču i keď osobne sa mi to zdá, že sa to k sebe hodí. Ja staviam zatiaľ len ozvučnice na 15" repro, tam podľa mňa nie je problém dať hoc aké iné keď sa upravia BR.
Tiež si myslím že je dobré keď si človek spraví vlastnú predstavu namiesto toho, aby mu to dal niekto všetko pod nos a sprav to takto lebo inak to bude zle...
Pozeral som ten MT18 sub a vyzerá to fajn, čakal som že to bude mať väčšie rozmery, ale hento by sa ešte dalo. Až by vyšli financie by som do toho aj šiel,ak nie tak asi ostanem pri tých 15".
s tým KMD7666 si to myslel tak že to nie je dobrý zosilňovač, alebo proste len že nemá takú reklamu, a každý si radšej kúpi zloženú SPD600?

(upravil W@R35 22. 10. 2009 20:01)

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

ja KMD7666 mam este som ju nerozbehol ale nepaci sa mi vela veci napr. ze tranzistory su z boku....800W do 2ohm by som urcite nesiel...kvalita DSP je velmi mala zle sa to pajkuje na plosku su niekde extremne male...chybalo mi par suciastok  v sade...keby som bol v situacii si vybrat volil by som aldax SPD800-600 kvalita bude urcite lepsia ako EZK o povode tich tosib co k tomu davaju tiez pochibujem podla mna to nieje dobra kupa

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

No vpodstate všetko čo tu píšeš už mám premyslené. To že sú tranzistory z boku je OK. Spravím tam tunel, čo mi príde jediné rozumné riešenie pri takýchto výkonoch. Do 2R ho nikdy prevádzkovať nebudem, vždy pôjde do 8R, možno časom do 4R ak by som dorobil ďalšie suby. Nebudem kupovať stavebnicu ale len DPS a súčiastky objednám napríklad z TME, kde píšu aj skutočný pôvod súčiastok.
SPD800 - heh to je pekné, ale aj pre mňa drahé, nezaplatiteľné riešenie sad
ešte som uvažoval o dvoch LEACH-och v mostíku, tu je zas nevýhoda že treba dorobiť limitér a treba mi v podstate osem zosilňovačov. Čo je lepšie riešenie ? LEACH v mostíku či KMD7666?

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

Já osobně jsem pro Leach, už jsem jich postavil slušnou hromádku. A musím říct že je to celkem povedený konec. A pro výkony jaké chceš je můstkování zbytečné. Drobné přeosazení vymačká z Leache těch 800W/2R taky. Já je sice mám zmůstkované, ale tahám z toho nějakých 1600W/4R. Vyžaduje to ovšem kvalitní osazení. Na koncích mám po 6-ti párech MJL 21195/96 a to už zase něco stojí.

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

Bobíš, pravda je taková, že těch KMD se prodalo opravdu minimum a dobré polovině lidí to shořelo - zdroj informací je  můj špión přímo v EZK. Ty Toshiby v té podobě, jak se dají dnes běžně sehnat, opravdu nejsou vhodné pro zátěž 4ohm, nedejbože 2 ohm.
Konstruktér zesilovače pravděpodobně počítal s tím, že lidi k tomu nebudou dávat tak výkonné transformátory a tahat z toho naprosté maximum. Prostými počty ze základky dojdeš k tomu, že osazení koncového stupně KMD je dimenzované pro teplotu čipů maximálně 35°C a nulový fázový posuv na zátěži. Jakmile jedna z těchto podmínek bude porušena, pracovní režim koncových tranzistorů výrazně opustí SOA a přesně podle hesla "dostaneš, co si zaplatíš" Toshiby odejdou i se zbytkem zesilovače, protože za těch pár korun nemají ani procento technických rezerv.
Proto pokládám použití KMD v PA za nebetyčnou píčovinu.
Ten zesilovač se hodí do výkonných domácích subwooferů, kde jeho výkon bude využíván jen ve špičkách a několik stovek ms - tohoto použití se také týká můj článek a moje vyjádření o KMD.

Proto radím nesnažit se uplést z hovna bič, protože až s ním budeš chtít zapráskat, celého tě to osere.

Kup si pro PA nějaké slušnější profesionální zesilovače a teď vůbec nemyslím na QSC.
QSC nejsou nic jiného, než výkonnější Transiwatty - výkon do zátěže fičí přes kondenzátory...

Crest Audio má v nabídce řadu CC, to je pro start a běžné použití PA velmi dobrá volba, která ti může vydržet velmi dlouho - a až se rozhodneš postavit lepší bedny a pořídit lepší zesilovače, velmi dobře je ještě prodáš, protože Crest je pořád Crest a ta značka má v PA světě velmi dobré a renomované jméno, daleko lepší, než QSC.
Není náhoda, že v PA systémech velkých touringových firem nelze zesilovače QSC najít - není to žádná špička, je to jen takový nižší střed a v riderech se objevují úplně jiné značky - včetně firmy Crest Audio.

Pokud ale budeš trvat na DIY zesilovačích, pak ti rozhodně doporučím Jawisovo řešení.
Upozorňuju ale, že DIY zesilovač podobného výkonu, jako má např. Crest CC2800 bude stát několikanásobně víc.

Web

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

Leoši a ty znáš nějaký zesilovač, kde výkon do zátěže nefičí přes kondenzátory ve zdroji ???

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

sinclaire ako upraviť KMD 7666 aby to bolo bezpečné do 8ohm možem nechať na konci toshiby alebo by som to mal pre osadiť  za niečo iné ako áno tak za čo ????ešte to nemám oživené tak nechcem aby ma to vyfackalo po papuli mám k tomu 1.6KVA toroidné trafo...batériu kondenzátorov a bude to budiť kappa 15 lf + rcf n350...

(upravil jardapeši 25. 10. 2009 22:41)

Re: home made PA do 1800€ / 46 000KČ

No já bych zase QSCčko nějak nehanil a taková třída PL se myslím v touringových firmách najde a určitě není k zahození.Já nikde nevidím,že by třeba třída CC měla limiter a subsonic?Jasný,když má někdo dobrej procesor,tak to neřeší,ale každej nemá hned prachy na slušný DSP.
Ale jako je jasný že se asi nemohou srovnávat s Lab.Gruppen nebo Camco