(upravil MaBat 22. 12. 2010 11:46)

Téma: 12" OS zvukovody

Je nyní možnost nechat vyrobit tyto zvukovody z polyesterové pryskyřice. Celkový průměr 35cm, profil OS (**) s 2" zaoblením vyústění, s montáží na čelní desku ozvučnice. Určený primárně pro driver B&C DE250 (napojení hrdla pod odpovídajícím úhlem, tady cca 14° - každý driver to má trochu jinak). Pozor - uchycení pro driver bude nutné dodělat ručně/individuálně (za příplatek je možnost dodání s již hotovým uchycením pro driver z MDF).

(**) "OS" - Oblate Spheroid, minimum difrakcí po cestě od rovinné ke kulové vlně při konstantní směrovosti.

Profil (mm) a výrobek:
http://s4.postimg.cc/nox0bila1/148_oswg_final.jpg http://s4.postimg.cc/yd0racv95/148_os_waveguide.jpg

Pozn.: OS profil tu fakticky začíná až na vodorovné souřadnici 10mm (kde má být průměr 1" a úhel stěn 14°), směrem k hrdlu pak jde ve skutečnosti o pokračující kuželovou část, sloužící k přesnému napojení driveru, a jejíž potřebná část bude odříznuta/odbroušena. Je tím zohledněna výrobní tolerance. Na obrázku profilu je tato část ještě válcová, resp. z části pokračující OS pro měnší průměr hrdla.

Cena za kus při větším objednaném množství do 90 EUR. Jedná se o ruční výrobu, jinde se tyto samotné zvukovody sehnat bohužel nedají.

Prosím případné zájemce, aby dali vědět do pošty.

WG je koncipován do dvoupásma spolu s 10 - 12" středobasem, kde je jako jeden z hlavních cílů sledovaná úzká konstantní směrovost (tady 90°, zhruba od 1 kHz), nutná pro opravdu kvalitní reprodukci v domácích podmínkách. Nějak takto pak může vypadat hotová bedna (celé je to výsledkem práce E. Geddese, mj. autora moderní teorie zvukovodů a zapáleného audiofila, v tom dobrém smyslu slova). Ještě více se lze o věcech okolo dočíst např. zde, za účasti autora. Kdyby se na to někdo sám necítil, můžu nabídnout následnou pomoc s odladěním výhybky.

Re: 12" OS zvukovody

Můj zájem trvá.
Jsem poněkud skeptický k tomu, že se podaří vzbudit dostatečný zájem, protože tyhle PA sračky prostě nikdy nemůžou zahrát tak jako nekompromisní osmipásmový hifi, který by to smetlo z povrchu zemskýho. Kromě toho je to hrozně drahý.

(upravil MaBat 5. 11. 2009 14:44)

Re: 12" OS zvukovody

Psal Jacek, že nám to možná vyrobí i tak, brzy to budu vědět s jistotou.

S driverem to vyjde na necelých 5000/kus, a ruku na srdce - jako s TOP středo-vejškovou sekcí za dvakrát tolik (v porovnání s tímhle udejchanou a se směrovkou jako prase) to nebude...

Edit: doladili jsme ještě to hrdlo - nebude pokračovat válcem, ale konusem (pod odpovídajícím úhlem). Bude tak možné ještě přesnější napojení driveru, nezávisle na (očekávaném) smrštění toho materiálu.

(upravil MaBat 5. 11. 2009 23:44)

Re: 12" OS zvukovody

Ve hře je ještě varianta, kde by byl tento WG vyfrézován přímo do MDF "bloku", jako součást v podstatě celá hotové přední desky ozvučnice (nebo minimálně její části). Není to úplně potvrzené, ale pokud to půjde, dal bych tomu zřejmě přednost (odpadá laminování, bude to pevné a celé dost přesné, driver se přidělá snadno - udělal bych to jinak, než to má E.G. - kroužkem MDFky za magnet), díru/zapuštění pro basák už by si mohl udělat každý sám, podle potřeby. Čekám na potvrzení a odhad ceny. Byly by výhrady k takovému řešení, oproti samostatnému laminovanému trychtýři?

(upravil MethMan 6. 11. 2009 8:32)

Re: 12" OS zvukovody

Je to víceméně asi jedno, ale laminát se mi líbí víc. Už kvůli přepravním nákladům. Zakončení pod stejným úhlem jako vyústění driveru je asi nutností pro slušné spasování.

Edit: Skládaný blok z MDF se mi líbí čím dál míň. Spíš vůbec.

Re: 12" OS zvukovody

Nechal jsem si to projít hlavou. Zůstaneme u těch laminovaných...

(upravil MaBat 23. 11. 2009 10:46)

Re: 12" OS zvukovody

Pro zajímavost  - JEMA Svitavy je ochotná vyrobit jen stejnou formu pro laminaci za 8020,-

To se tu vážně nenajde nikdo, ani jeden další člověk, kterej by stál o pořádný reprobedny? Kdo už jste třeba něco podobného doma někdy měl, nezajímá vás, kam až se s tím dá dojít, pokud je to celé optimalizované pro kvalitu na doma (v tom, co je důležité)?

MethMan: asi budeš muset pozvat někoho na návštěvu, kdo to tu pak řádně vychválí smile

Re: 12" OS zvukovody

nejsem případný zájemce...
jen jestli jsem to dobře pochopil,tak z JEMY dostaneš za 8020,- formu tzn.výrobní prostředek na omezený počet kusů a konečný výrobek si vylaminuješ sám(při asi 10 kusech bych to odhadoval na max.300kč/kus)

Od polských kolegů dostaneš za 2300 výrobek v jehož ceně je započítána také výroba formy+práce+zisk a při těch odhadovaných 10 kusech už je to príma job a navíc to nejdražší a nejdůležitější - zaplacený výrobní prostředek (forma)zůstává výrobci,takže každý další kus navíc opět 2300kč...

(upravil MaBat 23. 11. 2009 10:53)

Re: 12" OS zvukovody

Momentálně jsme na 3 kusech... Jak vidíš, zas tak príma job to není smile

Re: 12" OS zvukovody

no,ještě jeden a jste na ceně formy z JEMY...

(upravil MaBat 8. 12. 2009 13:28)

Re: 12" OS zvukovody

Však tu po tom volám... Co zůstane výrobci a kolik na tom dál vydělá (pokud), mě osobně nezajímá (přeju mu to), jde mi jen o to dostat se ve výsledku za pro mě přijatelnou cenu k těm svým dvěma kusům, nejlépe hotovým.

-- těch 8020,- je bez DPH

Edit: tak J. píše, že zvukovody budou tento nebo příští týden smile

Re: 12" OS zvukovody

Trochu jsem to tady zaspal smile Je něco novýho? Jak se ti zdá být důvěryhodný?
Na návštěvu pozvu maximálně tebe +2 lidi, ale až dorazím SW a dokončím finální umístění s akustickou úpravou. viděl bych to na půlku roku 2010 smile Kdo se o problematiku zajímá, ví.

(upravil MaBat 8. 12. 2009 15:40)

Re: 12" OS zvukovody

Je to hotový smile

MethMan: Důvěryhodný... Zaplatím to a pak se domluvíme (bude to o něco méně, než avizováno, něco málo přidá režie za platbu).

Opravdu se už nikdo nepřidá? Co jiného za 4500 kč zahraje v nezkreslené dynamice v pásmu od 1 kHz s konstantní a zároveň úzkou směrovostí, při citlivosti 95dB?

-- upravil jsem první příspěvek.

Re: 12" OS zvukovody

Mně se to líbí, ale mám dva hlavní problémy - jak zvukovod uchytit do desky a jak spasovat a uchytit driver.
Druhá věc je, jak je schopná hluboko zahrát taková bedna - od bedny s 12" očekávám reprodukci v plném rozsahu včetně spodní oktávy. Kluci, pokud mi to prosím někdo rozumně vysvětlí, přidal bych se k objednávce.

(upravil MaBat 8. 12. 2009 21:55)

Re: 12" OS zvukovody

K basům - Geddes používá PA basák v uzavřený bedně, což má několik důvodů - nepotřebuje, aby to šlo až dolů, jelikož univerzální součástí jeho komplexního řešení je vždy několik oddělených subů (což má zas svoje jiný dobrý důvody). Uzavřená bedna pak ohlídá výchylku a má příznivou strmost pro "overlap" se suby (nic se aktivně nefiltruje horní propustí). Nic lepšího, než PA basáky pro tohle k sehnání zřejmě není - citlivost, tepelná robustnost. Čili odpověď zní - optimální řešení je od toho spodní dvě oktávy v téhle podobě vůbec nevyžadovat (ne v plný síle).

Ušetřit za suby se dá asi dvěma způsoby (pokud to tedy vůbec chtít) - udělat z toho basreflex, což by při vhodným výběru PA basáku mohlo podle mě leckomu i stačit, nebo použít víc "hifi" - méně citlivý a níž jdoucí - reprák, pokud vyhoví rozumným přenosem až k 1 kHz (eventuelně nějak znásilnit PA basák).

K uchycení - proč myslíš, že to nepůjde normálně přilepit do mělkého (a třeba na vnitřní straně trochu zaobleného) zapuštění, jako obyč. reprák?

Re: 12" OS zvukovody

Já si to udělám takhle: přiříznu/dobrousím si WG na požadovanývnitřní průměr dle driveru - vyfrézuju si mdf mezikruží s vnitřním průměrem=vnějšímu průměru WG, navleču a zalepím. Celé se to vlepí do připravené bedny. Mtž driveru zezadu, spáru mezi WG a driverem zatmelit do hladka. Chvíli práce a pečlivosti to bude chtít, ale problém v tom nevidím
Rozsah směrem dolů je o jiných věcech. Pokud budeš chtít rozsah směrem dolů, není problém si to osadit čímkoliv, třeba 82dB jebkou Fs 20Hz. Není to dobrý nápad, ale to je na delší debatu.

(upravil Jarous 8. 12. 2009 21:41)

Re: 12" OS zvukovody

Pokud by bylo možné použít to s BR a posunout to níž, bylo by to pro mně řešení. Bohužel na suby není další  místo..., objem pro bednu v BR by šel asi řešit sloupem. Citlivost bych chtěl určo zachovat tzn. použít PA reprák.
Jak se na to chlapi díváte ?

(upravil MaBat 9. 12. 2009 9:16)

Re: 12" OS zvukovody

Vhodný je každopádně zamezit velkým výchylkám. 12" je sice už dost velká, ale pořád hraje do 1 kHz... Podívej na DeltaLite-II 2512, 90 - 100 l / 35 Hz. To by bylo málo? Neříkám, že je nejvhodnější, ale už se mi zdá použitelnej. Já ho tam nejspíš dám, taky vzhledem k ceně. (Basák se dá upevnit i zevnitř bedny, není nutný koukat na ten PA koš - osobně to tak udělám, nebo tam dám kulatou "síťku", ještě nevím).

Jarouši, kdyby se ti nechtělo dělat se s tím uchycením, je možný nechat si to od nich udělat/připravit, bude to jen stát nějaký euro navíc.

Jinak, nad těch cca 95 se tu s citlivostí jít ani nedá, dál už to limituje driver v konstantně směrujícím WG.. (další 1-2 dB sežere pěnová výplň, která tam taky patří).

-- uzávěrka ve čtvrtek 10.12. ve 20:00

(upravil MaBat 9. 12. 2009 10:16)

Re: 12" OS zvukovody

Možné řešení bez subů: 2x DeltaLite-II 2512 v 80l uzavřených, aktivní EQ (pod 50Hz +6dB, nad 50Hz -6dB), -3dB na 35 Hz:

http://s4.postimg.cc/cia7xd4xl/148_eqa.jpg

Bylo by to samozřejmě 2,5 pásmo - to v těch grefech není udělaný. Lze jít ještě nahoru s objemem, pak by EQ stačila o něco málo menší.. Cena měničů na bednu vč. WG bezpečně do 350 euro.

Re: 12" OS zvukovody

Zastupuju v tuto chvíli 30%ního zájemce...

Jak to chcete upevňovat, driver přikotvený ve výřezu, a zvukovod za okraj k bedně šroubama ?
Půjde to něčím rozumně stříknout (bílá ee) ?

Web