Re: Xover

Skoncila skola, skoncil volny cas, no a tym cinom neostava cas na audio sad.. mik mam, meracie serepeticky mam, vsetko funguje, mera, snad aj dobre len je to tak ako som pisal. A to este nemam adekvatnu pracu, ale fakt len pokus o prezitie. Sorry za OT, musel som si ulavit smile

(upravil MaBat 18. 12. 2010 19:49)

Re: Xover

Tak dnes se mi podařilo dokončit zapracování aktivních filtrů. Pomocí kaskádních bloků základních asi šesti typů bikvadratických filtrů (IIR) je možné si libovolně vytvarovat přenos zdroje signálu, ke kterému je vždy připojená nějaká pasivní větev - libovolná, i třeba s více měniči, což teď otvírá spoustu možností. Jak už jsem psal, hlavní motivací je pohodlná integrace s miniDSP deskami, ale dá to možnost návrhu obecně aktivních, resp. polo-aktivních výhybek, viz obr.

http://s4.postimg.cc/vonf0jlfd/148_exover_prvni_aktivni.jpg http://s4.postimg.cc/s6bf45kjd/148_exover_zpozdeni.jpg

Na obr. vpravo zelenej basák zpoždenej o 1.5 ms.

Re: Xover

MaBat napsal:

Spíš už někdo ukažte, co jste pomocí toho vytvořili, nebo na čem děláte. V poslední době mi na tohle všechno bohužel nezbývá skoro žádný čas, i přesto, že nápady na nová vylepšení by stále byly.

Surround ze zbytků. 27TBFCG/WG300 a Fane 6-100. Musel jsem si dokoupit 15M kondenzátor a dva pětiwattový odpory. smile

http://s4.postimg.cc/521b0plix/172_sr_1.jpg http://s4.postimg.cc/lr2qwmi49/172_sr_2.jpg

Re: Xover

Ta díra na 1300Hz by nešla srovnat jiným Q dolní propusti (tlumený třetí řád)? Podle mých měření má měnič rezonanci až výš, tak není důvod tu díru nechávat být.
Jinak 27TBFCG s tím samým wg změřený v nekonečné desce tady: http://kotisivu.dnainternet.net/anukaa/

Na surroundy až moc dobrý smile.

Web

(upravil MaBat 23. 12. 2010 23:52)

Re: Xover

Taky by mě ještě zajímalo, jak vypadají elektrický přenosy. Z grafu je patrný, že basák viditelně (slyšitelně?) kecá do přenosu ještě na 5 kHz..

- Z jinýho soudku, tohle je obyčejný dvoupásmo 5" + 1" (přímovyzařující), dělený okolo 2k. Tučně je aproximace výkonový charakteristiky, převedený na ekvivalentní tlak všesměrovýho zářiče:

http://s4.postimg.cc/kjgzz1s1l/148_norm_off.jpg

A teď  - na obrázcích dole je to samý, akorát normalizovaný pro cháru v 0, 10 a 30 stupních. Je z toho myslím zřejmý, čím taková kombinace trpí, a že se jeví jako optimální u bedny takovýho typu ladit výhybku typicky pro cca 30 stupňů, rozhodně ne blíž k ose. Ostatně stále se mi to potvrzuje. Bedny s 6,5" a přímovyzařující kalotou na tom budou přirozeně ještě hůř.

http://s4.postimg.cc/jq4e6fm0p/148_norm_0.jpg http://s4.postimg.cc/xl2oowgft/148_norm_10.jpg http://s4.postimg.cc/ze5ld81mh/148_norm_30.jpg

(upravil check 23. 12. 2010 23:59)

Re: Xover

No MethMan tam má podle mě druhej řád a rezonanci na 4,2kHz ničím netlumenou, tak proto mu to v okolí rezonance kecá do vejškáče.

To dvoupásmo může vypadat mnohem lépe i optimalizovaný spíš na osu - podívej se na nějaký charky, který jsem postoval. Hodně ale záleží jak se vymyslí přední deska - jaký jsou difrakce - ty s tím totiž hodně zamávají.
Jinak zkus dělit buď níž, nebo naopak výš, imho to bude lepší. Vzhledem k tomu, že se nachází dělička v oblasti difrakcí, tak nemusí nutně platit že s o trochu vyšší dělící frekvencí bedna bude více vertikálně směrovat (respektive že první nula bude blíž ose). Někdy se dá najít "díky difrakcím" optimální dělící místo naopak spíše výš než níž.

Web

(upravil MaBat 24. 12. 2010 0:07)

Re: Xover

Já na to samozřejmě prdim, jen na něčem potřebuju testovat výkonovou cháru a normalizaci, a tohle jsou takový letitý měření, co tu mám pořád po ruce (snad ještě ARN116 a 27TFFC). Ale mám pocit, že ať jsem zkoušel, co jsem zkoušel, lepší to nebylo...

- Tak mi pošli tvoje charky a já ti to ukážu takhle normalizovaný...) Nebo to ukaž sám. Z principu to už moc lepší být IMHO nemůže a na těch tvých offsetovaných grafech je popravdě prd vidět.

To bych se sklonil až na zem.. smile

Re: Xover

Fane okolo 1,5 KHz prostě nehraje a má ostré rezonance okolo 4-5K. Referenční je osa 20 st.
Jinak rezonance závěsu je cca okolo 1K a je to vidět i z tvých - Checkových - měření. Já měl k dispozici asi tři páry cívek a z těch jsem to chtěl udělat. Kdybych si kupoval nový zboží, udělal bych si to líp. A začal bych tím, že bych si koupil jiný reproduktory.  Taky si všimněte měřítka - je 1dB/dílek. Malý SR "zdarma" s 3dB tolerancí a slušnou citlivostí.

Re: Xover

To už je hodně klikání na pozdní večerní hodinu. Nejde to nějak automatisch v Xoveru?

Web

(upravil MaBat 24. 12. 2010 1:05)

Re: Xover

MethMan
Je to samozřejmě dobrý. Dělá vůbec někdo takhle citlivý a líp tlumený 6,5-7"? B&C? Audax?
V tomhle rozměru jsem se o to nikdy nezajímal. Co bys tam teda dal, kdybys?

check
Stačí, když odklikneš "Offset polars" a dáš ten obrázek znova smile Ono to je ale vidět na těch polárních mapách, jak to zhruba bude vycházet. Ale není nad to to vidět přímo... A nebo to nech, až pak uvolním novej Xover, tam to bude jedna z funkcí, zpětně kompatibilní, i s tím výkonem.

- Jak vidíš, třeba takový MethManův surround offset polár nepotřebuje wink

Re: Xover

Jak je to u Xoveru s otáčením polarity repro?Nějak nereaguje.Ale došel jsem mu na chuť smile
Poprosil bych o komentář k výše uvedenému:

http://s4.postimg.cc/itv1oi62h/2764_navrh1.jpg

Ten propad na vertikálu je daný konstrukcí pásku?Mám s ním něco dělat?Vím,chtělo by to více měření pod úhlem,zapracuju na tom...

Re: Xover

Anti: klikneš na měnič, záložka Network, invert polarity

(upravil MaBat 24. 12. 2010 11:14)

Re: Xover

check napsal:

To dvoupásmo může vypadat mnohem lépe i optimalizovaný spíš na osu - podívej se na nějaký charky, který jsem postoval.

Tak tohle je neoffsetovaný VMA-I, na jednu a na druhou stranu, dílek 2dB:

http://s4.postimg.cc/4qg6cydkp/148_vma1_1.jpg http://s4.postimg.cc/iy5v1lq9l/148_vma1_2.jpg

No nevím, řekl bych, že je to přesně to, co jsem ukazoval.
Řečeno ještě jinak, výkonová chára u takový konstrukce (obecně) kopíruje cháru typicky v cca 30 stupních.


Anti:
jj, Invert polarity u repráku. V nový verzi už stačí zmačknout ve schématu klávesu `P`, ale na tu je třeba ještě chvíli počkat.

Tobě nevadí, jak to máš chlupatý? smile
Neděláš to doufám z těch posledních změřených dat - ty nebyly dobře.

Ten propad by odpovídal tomu, že by ty měniče byly na dělící frekvenci v protifázi. Akorát mi neni moc jasný, z jakých dat simuluješ horizontální a vertikální zvlášť - tys to měřil takhle dvakrát? Kdyby to bylo obojí (V, H) z těch samých charakteristik, muselo by to vyjít tam i tam přesně stejně. Doufám, že tam ještě není chyba.

Jinak veselý Vánoce všem, jdu se věnovat plnění svátečních povinností...

Re: Xover

Jo,sem si nevšim,funguje to...
Nevim proč je to tak chlupatý.Jakmile aplikuju filtr,zchlupatí to.Proč ty poslední data nebyly dobře?
Jsou naměřený vertikály a horizontály zvlášť.
Já stíhám vánoce v průběhu dne...

(upravil MaBat 24. 12. 2010 12:50)

Re: Xover

"Jsou naměřený vertikály a horizontály zvlášť."
- Zvlášť, a obojí v ose? smile V tom případě máš ten vejškáč jednou změřenej s přehozenou polaritou.

"Jakmile aplikuju filtr,zchlupatí to."
- To aplikuješ filtr i na basák a střeďák?? To samozřejmě nedělej.

Dál bych tohle ale řešil v tom tvém původním vláně. Nejsou IMHO dobře, jelikož se v té druhé ukázané sadě z nějakého důvodu ztratil baffle step oproti těm původním. To už by měl být signál, že něco nesedí. Je možný, že to je tím filtrem.

Re: Xover

Ale nejsou to čtyři decibely, jako jsi ukázal. Ponechal jsem to takhle s ohledem na verktikální charakteristiky. Jedničky jsou znevýhodněny širokou ozvučnici, i když zaoblení hodně pomáhá. Dvojky vypadají ještě o něco lépe, ale podle ucha jsou lepší jedničky. Jak už jsem psal, při návrhu jsem nezohledňoval pouze směrovky; směrovky nedávají 100% korelaci se zvukem, něco zbývá i na ostatní aspekty.

Web

Re: Xover

Jsou to cca 3 dB v obou případech smile

Re: Xover

Anti, jestli to "zchlupatí" po přidání filtru, je dost možné, že máš špatně změřenou - chlupatou - impedanci reproduktorů.

MaBat: Nic jsem hlouběji nezkoumal. Z nového materiálu bych to stavěl z 8" a driveru. Vybral bych si asi něco od B&C. Vždy bývají jedny z nejlepších, často úplně nejlepší a za cenu o 20% nižší než konkurence. Všimni si, že samotná existence rezonance závěsů+okrajů membrán jsou relativně málo závislé na průměru. 15" pravidelně okolo 7-800Hz, 6" okolo 1,2KHz. Textilní 2-vlnka lepší 3-vlnka a ta lepší než pneumatika. Čest výjimkám.

Re: Xover

"je dost možné, že máš špatně změřenou - chlupatou - impedanci reproduktorů"

Jo, to je taky fakt - možná jsme si a Antim nerozuměli. On už jeden filtr přidával při měření, tak nevím, jakej "filtr" myslel.

(upravil check 24. 12. 2010 17:06)

Re: Xover

http://check.wz.cz/download/vma_ii_prezentace/vma_ii_horizontal_divided_by_0_mini.png
VMA-II horizntální charakteristiky vydělené osovou, maximum zdvihu na dělícím kmitočtu na 45°asi 1,5dB. Vzhledem k tomu, jaké jsou vertikální směrové charakteristiky v tom nevidím vůbec problém. Dalo by se říct kompenzace vertikální směrovosti.

Web