Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 6)

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

  Stránky: 1 2 3 ... 6 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 106]

(upravil Želva 14. 2. 2010 1:14)

Téma: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Ahoj,
snažil jsem se změřit impedanci programem LIMP a dopadlo to nějak divně. Přikládám výsledný průběh 5mp60n: http://img9.imageshack.us/img9/600/beyma5mp60n.jpg . Můžete se někdo vyjádřit k tomu, proč je ta amplituda impedance takhle nízká? Měřím pomocí návodu od checka http://www.check.wz.cz/clanky_pokracovani/mereni_ts.htm . Obvod jsem zapájel snad dobře..

Výstup ze zvukovky beru jako stereo jack, ale používám jen jeden kanál pomocí cynche a ten přivádím do zesilovače. Odtamtud už zase beru jeden kanál a ten jde zpět do obvodu.

Zjistil jsem, že v nastavení LIMPU je volba "Reference channel", která souvisí s tím, jak zapojím cynche výstupu do line-in. Pokud to prohodim, impedanční křivka zůstane stejná, ale celá se posune (její nulová hodnota) o asi 28 Ohmů směrem nahoru. - to taky moc nechápu, ale beru to tak, jak to je a používám, aby "nula byla na nule".

Snad i správně kalibruji: Přepnu obvod přepínačem na kalibraci, dám generovat signál, upravim hlasitost a pak dám zkalibrovat. Až poté zavřu okno kalibrace, přepnu přepínač na na měření a měřim.

Snad mi někdo poradí.. frekvenčku měřím v LSPlabu a to není problém, ale pro návrh výhybky potřebuji ještě průběh impedance a to se mi nějak bohužel nedaří..

(upravil check 8. 2. 2010 14:59)

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Překontroloval jsi měřením kabeláž, že má nízký odpor, nemáš špatný kontakt na přepínačích (to už se mi stalo), změřil sis odpor referenčního rezistoru?
Něco je zkrátka s tou referenční hodnotou rezistoru. Pokud se impedance nehýbe po zakejklení s konektory, kabeláží a přepínači, tak je asi jenom ujetý ten odpor. Vezmi nějaký slušnější vejškáč a dostav hodnotu rezistoru zadanou do programu tak, aby se pod rezonancí výškáče blížila impedance Re vejšky.
Samozřjmě pokud máš nějaký přesný rezistor, můžeš to udělat rovnou na něm.

PS: Mít takhle přesnou adresu v profilu, je dost odvážné.

Web

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

OK Checku, je videt, ze vis hned co a jak...

Takze chyba neni jen jedna, ale hned 2.

Referencni odpor je po zmereni 270 Ohmu !!! (nevim jestli byla v krame chyba na me strane nebo na strane prodejce, uz to je nejaky patek, ale myslim, ze takhle seknout bych se nemel)
2 odpory, ktere maji byt 8,2 kOhmu jsou 4,5k - podle barevneho znaceni se ale jedna o spravnou hodnotu sad.

No takze pekna slamastika. Snad nemam blby merak. Je od kamose a dost rozpadly... smile (ale preci jen o jeden rad nemuze merit blbe, kdyz ty zbyvajici hodnoty udava tak, jak by mely byt)
Cili zitra jedu do Kolina a pokusim se o napravu.

Zatim ahoj a diky.

(upravil check 8. 2. 2010 15:45)

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Měřil jsi ten 8k2 rezistor s jednou vypájenou nožkou? Mě se zdá že ne smile. Pro jistotu jak kulomet si vezmi nějaký rezistor, který by jsi měl měřit na stejném rozsahu jako ten 27 respektive 270Ohm a zkus jestli hodnota odpovídá.  Na keramice by měla být jmenovitá hodnota přímo napsaná, ale stát se klidně může, že je to popsané špatně. Pokud jsi si jistý, že víš, kde máš tečku na ohmmetru a na jakém jsi rozsahu, tak máš problém nalezen. Podle měření to na to jasně vypadá.
Kdyby neměli 27Ohmu, dej třeba 33 nebo co budou mít za 5/10W keramiku nejlépe 1%.

Web

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Aha, tak s tim 8k2 je to OK, mne nedoslo, ze k nemu muze byt vlastne neco paralelne smile..

Jinak s tim 270 Ohmu je to asi moje chyba, daval jsem mu to sepsane na papire a asi jsem se upsal. Presne se uz nepamatuji. Odpor mam nalepeny na takove desticce a uz nevidim na hodnotu, cili to nemuzu zkontrolovat, ale mereni je jasny.

Zitra jdu pro spravnou hodnotu a pak sem hodim nejake vysledne mereni. (pokud mi do toho neco nevleze)

Dik a ahoj..

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Ahoj,
tak jsem doma z Kolina a vezu bohuzel jen 39 Ohmu, 33 ani 27 Ohmu nemel. Muzu tam teda dat ten 39 (38,5 podle mereni)?
Pak teda do Limpu nastavim konkretni soucasnou hodnotu, ze..?

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Ano.

Web

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Ahoj, tak se povedlo. Je to dost podobne tomu co je na webu. Tady je vysledek http://img200.imageshack.us/img200/600/beyma5mp60n.jpg

Ted bych potreboval poradit, jak tuto krivku dostanu do navrhu vyhybky napr. v LSPlabu (LSPcad mi nejak nefunguje, cili tam mne to prilis nezajima). Pokud totiz krivku v Limpu ulozim jako *.zma soubor, tak ikdyz LSPlab pise v napovede, ze to je pro nej "LAUD text impedance response", stejne to po importu zobrazi jako "Frequency response" viz. http://img28.imageshack.us/img28/425/lsplab.jpg
To same, kdyz tu krivku zadavam do parametru menice, tak jako krivku impedance to pise, ze to neni impedancni krivka, ale pokud to "loaduji" do policka frekvencni krivky, klidne to vezme sad

Muze nekdo poradit, jak tu krivku dostat tedy do LSPlabu, aby to bylo spravne? Ja mam takove tuseni, ze je potreba ten soubor zrejme upravit. Je to obycejny textovy soubor totiz, ikdyz ma priponu ZMA.

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Na první řádek napiš: "Impedance Bode Plot - ohms (eq)"

Nauč se ukládat takovéto grafy do png.

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Ou, super... diky moc. Uz je to OK. Nemuzu se dockat, az udelam prvni navrh vyhybky. Mimochodem, pro ten navrh je potreba zmerit tu impedanci konkretne v bedne, kde bude menic? Nebo se tim tahle krivka nemeni?

Zatim ahoj a diky..

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Impedance se změní jen středobasu vlivem ozvučnice (to jsis mohl vyzkoušet), ale jen v oblasti nízkých kmitočtů a tam nemá změna na ladění výhybky v oblasti mnohem výš žádný vliv.

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Aha, diky moc. Mne napadlo, ze se to musi merit v bedne jen z toho duvodu, ze jinak, kdyz se to da pouzit univerzalne, tak proc to nikde nedava vyrobce ke stazeni. Kdyz je to teoreticky konstantni a nezavisi na podminkach, tak to mereni vychazi porad stejne, mohlo by to nekde byt k dispozici...  Ale asi je problem v tom, ze neni menic jeden jako druhy a teda asi proto se to musi odmerovat... ??? Ze?

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Já nevím, k čemu by to dávali, kdo by to využil? Kdo to myslí s konstrukcí beden trochu vážnějc, tak krom náročnějšího měření frekvence nemůže mít s hloupou impedancí problém, je to to nejmenší.

U impedance jde o to, jakou hodnotu, danou indukčností cívky, včetně fáze kolem místa dělení má. Jde-li o stejné měniče, rozdíly jsou různé - od dokonalého souladu (7ks ARN-180 mě tím překvapilo, v rezonanci to už tak hezké ale nebylo) až po třeba 2R na 2kHz (v extrémech u šmejdů). Větší rozdíly bývají u výškových měničů v oblasti jejich rezonance (vyschlý nebo nerovnoměrný ferrofluid v mezeře nebo nevystředěnost), ale nijak markantně to s frekvenční charakteristikou nehází.

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Tak jsem dnes delal mereni primo v bedne a jsem z toho dost rozcarovany. Stredobas Beyma 5mp60n ma sakra jinou krivku. Prosim o vyjadreni, zda je to "normalni" a neni nekde chyba. A zaroven bych se chtel zeptat, zda pro navrh vyhybky mam pouzit krivku merenou v bedne, rekl bych ze jiste, ale vzhledem k tem rozdilum se radeji ptam. Tak tady ta impedancka Beyma, merena primo v bedne: http://img153.imageshack.us/img153/5826 … vbedne.png

Pak jsem jeste meril vyskac Seas 27tbfc/g, ten se mimo bednu a v bedne prilis nelisi a podle nejakeho anglickeho webu, je to snad OK. Prikladam krivku Seas zase v bedne: http://img153.imageshack.us/img153/3535 … vbedne.png Prosim zase o zhodnoceni, zda to vypada OK, ze jsem to zmeril spravne a muzu ji pouzit do navrhu.

Mimochodem 2 Seasy merene kazdy jiny v jine bedne, mely taky dost rozdilny prubeh.. Ten druhy je takovy divne rozplacly, sice podobny, ale precejen jiny. Bohuzel obrazek jsem neulozil sad, vzal jsem ten "lepsi"

(upravil marcin 10. 2. 2010 15:04)

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Z čoho si rozčarovaný, veď je to presne tak ako napísal antonio. Od 300 Hz sú tie krivky rovnaké, akurát pribudli dve rezonancie na cca 620 a 1250 Hz. Pod 200 Hz je priebeh impedancie ovplyvnený BR ozvučnicou naladenou na približne 58 Hz.

Výška je odmeraná tiež dobre, priebeh celkom sedí s tým čo uvádza výrobca.

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Diky za reakci.. behem dneska jsem udelal prvni pokus o vlastni navrh vyhybky... Chci se zeptat, jak moc se muze lisit realne zmereni frekvencky, kdyz tu nasimulovanou vyhybku pouziji? Moc se v tom nevyznam, cili jsem zkousel ruzne hodnoty do te doby nez se mi povedl relativne dobry vysledek. Ale vim prave z toho, ze i pri nepatrne zmene nektere hodnoty to dokaze s frekvenckou dost zahybat. Cili se bojim, ze realne mereni treba nebude stejne jako navrh a dojde k necemu podobnemu.

Muze mi tedy nekdo osvetlit, jak moc se da na navrh spolehnout? Pokud pouziji vyse uvedene krivky menicu vsazenych do konkretni bedny.

Prikladam vyslednou krivku, jen tak pro orientaci: http://img709.imageshack.us/img709/6820/lsplabpokus.png
Je to pouze prvni pokus, ale myslim, ze se povedl. Nyni budu spise upravovat hodnoty soucastek, tak "aby se daly sehnat". Doufam, ze to nebude prilis nutne, zadaval jsem takzvane cele hodnoty soucastek, cili by snad mely existovat smile.

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Simulace aby vysla realne musi byt nakrmena spravnymi daty. To v pripadne repro je minimalne impedancni prubeh, frekvencni prubeh a prubeh akusticke faze, ktera v sobe skryva fazovy prubeh repro a fazovy rozdil diky geometricke vzdalenosti v ose Z. Pokud tohle neni spravne vychazi kraviny.

K tomu namerenemu prubehu - ten basak je nejaky divny nemel by takhle klesat uz od 1kHz.

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Ten stredobas ma prubeh celkem normalni, ale ja to asi hodne srazil tou vyhybkou, zdrojova krivka vypada takhle: http://img693.imageshack.us/img693/5826 … vbedne.png
Asi by ta vyhybka mela poustet stredobas vys, ja tohle delal jen na zkousku behem asi 15 minut (byl to muj prvni pokus) a vlastne jsem si tohodle ani nevsiml..

A k te akusticke fazi: ja teda vubec nevim co to je, nejakou fazi obsahuje impedancni krivka. Ale fazovy rozdil diky geometricke vzdalenosti, vubec nevim jak vytvorim.. to je nejak datove znazorneno, jak jsou menice posazeny v predni desce, ze?

Poprosim tedy o nejaky srozumitelny popis, jak to vlastne ziskam.. mimochodem tu vyhybku delam v LSPlabu a tam se da naimportovat pouze frekvencka a impedancka (s tou nejakou fazi), cili stejne nevim, kam bych tam tyhle udaje zadaval. Jedine co tam vlastne jeste je za udaj, je jakysi Acoustic phase offset dL a to v milimetrech, coz se udava u kazdeho menice zvlast. (v napovede jsem tenhle udaj nenalezl, cili jsem to nechal na 0)

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Želva: tohle vlákno už sis prošel (aspoň to důležité z něj)?

Hanzi, bude to IMHO prostě jen kombinace krátkého okna s baffle-stepem.

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Zelva: No ze klesa basak smerem k vyssim frekvencim je jasny, kdyz je tam vyhybka, ale ze takhle klesa k 0Hz je divny.

Popis ti ja nedam, simulace si nedelam, takze konkretne to neznam.

Mabat: asi,,, ale to bych rek, ze je to spatne, aspon k tem 300Hz zobrazenych realne je dobry se dostat...

Příspěvky [1 až 20 z 106]

  Stránky: 1 2 3 ... 6 »»»

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£